Fotografera snötyngda träd i Tännalen
Under rubriken intressen på mitt CV har jag skrivit ”fotografera snötyngda träd”. Ursprunget är att när jag för några år sedan skulle sätta ihop ett bildspel med mina favoritbilder så var det viss övervikt av just träd, särskilt snöiga sådana. Numera har jag breddat reportoaren något men jag har behållit skrivningen i CV:t. Det gäller att sticka ut i mängden och ”foto” är för generellt. Dessutom indikerar ”fotografera snötyngda träd” att jag är trivs i skog och mark.
Idag har jag varit ute och fotat just träd (och strån). Inte så mycket snö på dem men en aning rimfrost. Lite närbilder på skägglav följde med av bara farten. Antagligen skrämde jag slag på en och annan skidåkare för jag hittade en massa fin skägglav att fota precis bredvid spåret, bakom några träd. Jag såg åkarna i spåret men de såg inte mig förrän jag hejade på dem.
Kölddimma = fotoläge
Förutom solsken och stark kyla så är kölddimma det väder man helst av allt önskar sig som fotograf. Stråk av kölddimma ger möjlighet till fantastiskt suggestiva bilder. Kölddimma kan dessutom lämna helt fantastisk rimfrost efter sig. Ungefär som de enorma kristaller jag hittade längs spåret mellan Hållan och Tännäs för två år sedan. Har inte sett något liknande varken förr eller senare.
Jag är inte supernöjd med hur jag träffat skärpan på närbilderna. Det kan vara att objektivet inte funkar optimalt ihop med UV-filter. Eller så är det helt enkelt så att jag inte kollat termometern innan jag gav mig av, klätt på mig för lite och helt enkelt frös lite för mycket för att vara tillräckligt noggrann. Ett makro är verkligen känsligt för att man prickar skärpan exakt där man tänkt sig. Och då underlättar det om inte glasögon och skärm på kameran är täckta av imma.
Avslutar med två motljusbilder. Kan inte riktigt bestämma mig vilken jag gillar bäst.
Edit 2022: Några års övning senare så hamnade ett gäng liknande (men bättre) foton i ett par böcker. Det omväxlande vädret är en av attraktionerna med vintern i Funäsfjällen.
- Hälsingegården Gästgivars i Vallsta – världsarv som nu är öppet - söndag 22 september 2024
- Vi gillade de spralliga järvarna mest på Nordens Ark - fredag 20 september 2024
- Klippor med ovanlig gnejs en höjdare på kuststigen på Hönö - fredag 6 september 2024
Last updated on november 16th, 2022 at 12:32 e m
Av dina två motljusbilder tycker jag att den övre är bättre. Riktigt fin! Gott nytt år!
Tack tack! Jag har själv inte riktigt bestämt mig. Har fått en röst på den nedre av dem två också.