Min kamera

Foto är något av en materialsport. Ju bättre (dyrare) kamera ju bättre bilder. Samtidigt gäller att skit bakom kameran ger skitbilder. Därför drömmer jag om bättre utrustning medan jag övar flitigt på motiven.

Min kamerapark består i dagsläget av dunderklumpen, alias Canon Eos 400 med ett Canon EF 24-105 4.0 L IS USM, och så en Canon Ixus som är så gammal att jag inte ens tänker avslöja modellbeteckningen (det är illa nog att den syns i bilden). Ixusen har pensionerats upprepade gånger. Men varje gång kommer jag fram till att  jag inte klarar mig med bara systemkamera, att mobilkamerorna fortfarande lämnar en del övrigt att önska, att jag inte kan bestämma mig för vad jag ska ersätta den med och så gräver jag fram den igen.

Objektivet är det enda jag inte drömmer om att byta ut, för det fungerar som en dröm. När jag skulle handla objektiv tipsade expediten på scandinavian photo om att jag kunde få lika bra bilder med ett mycket billigare sigma-objektiv, den enda skillnaden var att sigman var lite långsammare i autofokus. Å nej svarade jag, då ska jag absolut ha canonen. Orsaken till att jag köpte systemkamera var för att fånga en fyrfota kompis på språng, och bilder på suddiga nosar och svanstippar hade jag alldeles tillräckligt av från ixusen. Har aldrig ångrat det köpet.

Enda problemet med mitt objektiv är egentligen kamerahuset. Mitt kamerahus är ett av av de minsta (och lättaste), det är inte ”fullformat”, det har en mindre sensor, vilket gör att även om det står 24-105mm på mitt objektiv så använder jag det just nu som 38-168mm, kamerhuset fixar bara delar av bilden. Det ställer till förtret, exempelvis när jag ska fota Big Ben en hel helg. Problemet kan lösas med ett vidvinkelobjektiv, eller med ett nytt kamerahus.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juli 6th, 2011 at 03:00 e m