Hus med mina två favoritobjektiv

Sommarens Walesresa var fantastisk men det är skönt att vara hemma igen, för det betyder att jag återförenats med mina favoritobjektiv. Jag gillar fasta objektiv med en brännvidd, för jag tycker att bildkvaliteten blir bättre än med zoom. Nackdelen med en fast brännvidd är förstås att man inte kan variera avståndet till sitt motiv utan att själv förflytta sig. Det löser jag genom att bära med mig två kamerahus med två olika objektiv. På resande fot kan det dock bli andra val.

Just nu använder jag mest 35 mm på det ena huset och 100 mm makro på det andra. Makrot är särskilt bra för porträtt men även för att fånga detaljer. Det blir alltid snygga bilder med djup i. Makrot är också relativt lätt, något jag lärt mig är väsentligt i längden. 35 mm fungerar bra som allmän vidvinkel när det sitter på ett fullformathus. Jag fotar landskap och hus med det. Jag var inte helt nöjd med det när jag köpte det men nu är det mitt standardobjektiv.

Här är två bilder som illustrerar skillnaden mellan de olika brännvidderna och visar vad man får med i en bild. Jag har ej beskurit bilderna på något sätt. Att jag inte får med hela huset i vidvinkelbilden beror på att jag står alldeles för nära huset, närmare än jag gör normalt. Båda bilderna är tagna ungefär två meter från en tomtgräns från en stege. Jag ville se vad man får för perspektiv från den vinkeln. Nu står jag bara på en vanlig låg trappstege, jag skulle behöva en en rejäl stege för att kunna få rätt vinkel och en uppfattning om hur det ser ut uppifrån. Hur ser exempelvis utsikten ut från ett åtta meter högt hus två meter från en tomtgräns?

Alla människor är olika men mitt intryck är att man behöver vara lite av en voyeur om man vill sitta så här nära sina grannar permanent. Men alla är som sagt olika och en del vill kunna följa sina grannars varenda rörelse. Vilket ur det här bildmaterialet ser ut att gå finfint när utbyggnaden är klar.

PS! Jag skriver mer eller mindre regelbundet om objektiv men har även påbörjat en bloggserie om grannsämja. Välkommen att följa dessa.

chefstomaten