Mougins – exklusiv gallerität kulle norr om Cannes

När man åker bilvägen mellan Grasse och Antibes åker man förbi en kulle som ser helt oemotståndlig ut (om man nu råkar gilla gamla hus). Nu har jag tagit en närmare titt, det är Vieux Mougins, icke att förväxla med Mougins le haut som är ett relativt sett nybyggt pastellfärgat radhusområde på en annan kulle. Kommunen Mougains består av flera kullar och en del plattare land däremellan med golfbana och stora miljonärsvillor. Bebyggelsen liknar den på Cap d’Antibes och har liknande fastighetspriser.

Mougins är känt för lite olika saker. Picasso har såklart varit på platsen, det finns å andra sidan inte en by han inte har varit i. Han hade sin studio i det som nu är turistbyrån och bodde sina sista år på en kulle i närheten. En massa andra konstnärer har också verkat i Mougins som idag är fullständigt nedlusad med gallerier. En lördag i januari när bara vart tredje galleri var öppet var det fortfarande fler gallerier än jag tidigare sett på en och samma plats!

Gastronomi står också på schemat, flera franska stjärnkockar har drivit eller driver restaurang här. De har också en årlig internationell gastronomifestival.

Sedan är någon fransk militär född här (Amédée-François Lamy). Hans staty gjorde sig på bild och finns med i bildspelet nedan. Det är också en fantastisk utsikt över Rivieran från Mougins. Man lär kunna se hela vägen till munkarna på Île Saint-Honorat (kan inte verifiera detta då vi bara kikade åt andra hållet, på de berg där vi brukar vandra). Munkarna styrde Mougins, som då var en befäst by, i sjuhundra år. Rester av de medeltida murarna finns kvar.

Klicka på bilderna nedan för att se dem i full storlek.

chefstomaten