Mysteriet Emelie Landgren och andra läsarbrev

Läsarbrev är roliga att få tycker jag! (Förutom när jag blir lite less på frågor om gratisjobb, om jag vill länka till fula sidor och liknande och skriver syrliga FAQ-sidor).

Vem var Emelie Landgren?

I den senaste tidens mejlskörd finns ett brev om Emelie Landgren. Det är från en man som läser bebyggelseantikvariatiska programmet i Göteborg och just nu skriver en uppsats om Sjömannasällskapets hus som jag bloggade om häromveckan. Ett av husen heter Emelie Landgrens gåva men vem sjutton var hon? Mannen som mejlade mig har precis som jag svårt att hitta något om henne men han har hittat en A.F. Landgren, varvsägare och ledamot i Sjömannasällskapet mellan åren 1859-61. Ska vi gissa att Emelie är hans änka, dotter eller moder? Är det någon som råkar veta mer? Hojta i så fall till för vi är minst två personer som är nyfikna på vem hon var.

Arvet efter Ingeborg Stille

Utan någon vidare förklaring damp det ner två skannade sidor om Ingeborg Stilles arv. Hon efterlämnade ett hus i Cagnes sur mer som det var en stor arvstvist om. Huset är numera sålt.

Pubar i Skottland

En läsare av Jakten på den perfekta puben hörde av sig och frågade om jag hade några tips på vandringar med trevliga pubar i Skottland. Det har jag ingen erfarenhet av men jag föreslog en titt i en guide från guide från CAMRA. Hittar man bara trevliga pubar så går det nog att hitta vandringar mellan dem.

Kyrkor med östtorn

Till sist har jag både diskuterat frågan och lusläst husorganet Wikipedias artikel om kyrkor med östtorn utan att bli särskilt mycket klokare. Såpass mycket framgick att de kyrkor som precis som ”min” kyrka Skånela byggdes med torn i öster under medeltiden alla hade någon koppling till kungamakten. Nu är jag riktigt nyfiken på att besöka det där närbelägna slottet och få reda på mer om kungarna.

Dagena träd: en ek! Hade jag tittat ut och sett att det var snöglop ute hade jag nog valt en arkivbild men eftersom det varit lite tunt med bilder på sista tiden (inte nöjd med de jag tagit) gick jag ut. Det blev en lång promenad eftersom flera vägar var avstängda pga byggverksamhet. #mölndal #MölndalsPosten #molndalsposten #dagensträd #mäktigaekar #ekbacke

Vad passar väl bättre än att illustrera detta inlägg med kungen av träd det vill säga några mäktiga ekar? Det är ju så att jag i år deltar i #blogg100 med mina instagrambilder. Imorse läste jag att min kollega på Konkret-bloggen har lagt ner #blogg100 och jag måste erkänna att jag börjar bli sugen jag också. Hellre ett riktigt inlägg i veckan än sju nödinlägg – eller hur?

chefstomaten