Norra bergets friluftsmuseum i Sundsvall

Norra bergets friluftsmuseum anlades med Skansen som förebild under första halvan av 1900-talet. Ett 40-tal byggnader från olika delar av Medelpad flyttades dit, eller byggdes just för platsen. Det funkisinspirerade utkikstornet Glasspinnen är exempelvis från 1954 medan det finns en kyrklada som är från 1300-talet.

Glasspinnen var stängd för säsongen och kyrkladan missade jag när jag vandrade runt och nöjesfotade på Norra berget. Parken ligger naturskönt på Norra stadsberget med fantastisk utsikt över stenstaden och den nya bron över Sundsvallsfjärden.

I hagarna promenerar olika lantraser och på stigarna allt från hundägare till motionärer. Museerna, caféerna och hantverksbutikerna har öppet 11-17. Det betyder att de inte var öppna under mitt senaste besök för min vana trogen var jag morgontidig. Därmed missade jag chansen att hälsa på Skvadern. Jag har dock hejat på den uppstoppade korsningen mellan hare och tjäder tidigare, för trettio år sedan eller så. Mitt minne från det besöket är av naturliga skäl lite luddigt men jag minns en lång bilresa och ett snabbt besök på ett rätt trist museum. Jag har inget minne av några slingrande promenadstigar eller den upptäckarglädje jag vid mitt senaste besök.

Det var solen som lockade ut mig på promenad en tidig söndagsmorgon i februari. Eftersom jag sov hos en kusin som bor ett stenkast från Norra berget var promenadstråket givet. Målet med resan till Sundsvall var inte fotopromenad utan att fira en släktings födelsedag. Men det är ju inte så dumt att slå två flugor i en smäll. Varje gång jag är i Sundsvall hittar jag något nytt att titta på. Staden har helt klart mer att erbjuda än jag märkte när jag var barn.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)