Vintertid blir det hamburgare mellan Stockholm och Göteborg

Mitt Provence är strax på väg till tryck, en ny upplaga av Författarboken är tillgänglig för beställningar och de blogginlägg som ska bli mina delar i 10 tips för att leva på din kreativitet rullar på. Det betyder att vårens och sommarens böcker är under kontroll och det är dags att vända ögonen till mina andra pågående manus. Det två som står på tur är Strövtåg runt Antibes och Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.

Böckerna får ta den tid de tar

Tidsplanen för dessa är att jag ska ta tag i dem när lusten och orken återvänder. Jag har jobbat alldeles för hårt över vintern. Redigeringen av Mitt Provence tog mycket mer tid än vad jag lade på motsvarande process på Mitt Nice. Jag hade heller inte planerat tid för nyutgivning av Författarboken – ett projekt som beror på att jag blev lurad av någon jag trodde var en vän.

Kort sagt har jag tappat räkningen på antal dagar när jag börjat jobba vid fyra på mornarna. Klockan fem har hela vintern räknats som normal arbetsstart medan att börja vid tre är något jag tagit till i extremfall. Den typen av arbetstider sliter på kroppen. Det är hög tid att försöka återgå till goda vanor: att ta mig tid att läsa morgontidningen innan jag börjar jobba, att sluta äta måltider vid datorn, att vara ledig för söndagsutflykter och ta dagliga promenader.

Passar på och gör research när jag är ute och reser

Min kalender är helt fullbokad med uppdrag för olika uppdragsgivare fram till och med oktober. Ska man vara petig så är faktiskt två veckor i augusti blockade för semester. De skulle teoretiskt kunnat användas för skrivprojekt, precis som min planerade julledighet, men jag ska verkligen försöka låta bli. Jag har inte varit ledig på flera år. Det är hög tid för återhämtning (vissa hävdar att jag borde ägnat mig åt återhämtning för länge sedan och jag tänker inte argumentera emot).

Även om jag planerar att ta det lite lugnare med skrivandet kommer jag inte att helt stanna av. Finessen är att jag kan stoppa in research till Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm lite nu och då när jag reser. Det är faktiskt rätt praktiskt att testa ett ställe per resa snarare än att klämma in sju om dagen under en intensiv researchperiod. Magen röstar absolut på en lunch per dag.

I januari är hamburgare enda alternativet

I januari körde jag bil ett varv mellan Göteborg och Stockholm. Jag var en smula trött, stressad och såg verkligen fram emot att äta på något trevligt ställe. Hade någon satt en bok med den här baksidestexten framför mig hade jag köpt den direkt. Det är faktiskt första gången jag kände att ”å vad den här boken behövs”. Tidigare har jag mest pillat med den för att det är ett kul projekt för mig.

Hamburgerställen, internationella kedjor och vägkrogar i all ära, lägg på en timme i restid och förvandla den monotona färden mellan Stockholm och Göteborg (eller den omvända) till en givande och rofylld utflykt istället. Genuina kaffestugor, pampiga slott och pittoreska ruiner väntar på dig!

I anteckningsprogrammet Evernote har jag samlat en lista med ställen som jag vill besöka. Det är platser, restauranger och caféer som jag har läst om eller fått tips på av olika människor. Jag surfade in på samtliga och de hade en sak gemensamt: ingen hade öppet en vardag i januari.

Så det slutade med en kebab på A6 i Jönköping åt ena hållet och en hamburgare på en känd kedja åt andra hållet. Om shoppinggallerian A6 kan jag säga att det vintertid kan vara praktiskt att samla dagens steg inomhus. Det är varmt, torrt och halkfritt. Kebaben var rejält stor med nybakat bröd. De får minus för toaletterna som luktade urinoar.

På hemvägen stannade jag till för en iskall och halkig fotosession av Brahehus. Det som lockade var att solen skymtade genom molnen ute på sjön. Jag halvsprang till ruinen för att fånga detta. Medan jag travade runt och försökte hitta bästa vinkeln började det hagla och jag återvände till bilen. Fortsättning på bokprojektet följer.

chefstomaten