Nu har jag badat med min nya kamera

Jag förälskade mig i den lilla sonykameran för att den var liten, snygg och vattentät. Efter ett tags användning kan jag konstatera att dess främsta företräden är att den är just liten, snygg och vattentät :-).

Det första som slog mig var hur lätt handväskan blev när klunskameran flyttade ut och sonyn flyttade in. Därefter har jag mest fotat med den lilla kameran. Och det ska sägas direkt att bilderna blir inte lika bra som med systemkameran. Men vem hade väntat sig det med en bråkdel av vikten och priset?

Vattentät kamera är rätt i alla väder

När jag köpte kameran trodde jag att vi var mitt i sommaren och att vi skulle åka och bada flitigt ihop. Ha! I samma stund som jag kom hem med kameran så slog det om från högsommarvärme till snart-är-det-höst-rusk. Men, säg inte något ont som inte har något gott med sig. Jag kan rapportera att det är väldigt praktiskt med en kamera som tål regn. Bara att stoppa i fickan när man ger sig av ut i svampskogen.

Till slut så gav jag upp väntan på riktig värme och hoppade i plurret med kameran. Det tog emot, den ser verkligen inte ut som någon bullig dykkamera. Varje gång man sätter på den efter att ha laddat ner bilder (vilket jag gör via datorns inbyggda SD-läsare) så får jag upp en varningstext, kontrollera att inga främmande föremål kommit in och stäng luckan ordentligt. Det känns ju sådär halvbetryggande. Men, till slut så hoppade jag i fall i. Med kameran. Det var sandbotten och ganska grumligt och inte så mycket att fotografera. Jag gav mig därför på det som fanns till hands – mina tår.

Små händer är en fördel till en liten kamera

I Vagabonds test stod det att knapparna är ganska pluttiga. Det är ingen nackdel med mina mini-händer. Däremot är långa naglar något i vägen när man ska trycka på pekskärmen. Det mesta sker nämligen där, det är i princip bara zoom och avtryckare som finns som knappar. Ställer in skärpan gör man genom att peka på skärmen där man vill ha skärpan. Det funkar förvånansvärt bra (med korta naglar, annars fokuserar man i allmänhet bredvid). Möjligen är kameran aningen svår att administrera med en hand. Särskilt besvärligt var det att ta illustrationen här bredvid, då min systemkamera har 45 cm som närgräns och mina armar inte räckte till.

Klicka på bilder för att få upp dem i större format.

chefstomaten