Äkta engelsk korv hos Jane’s place – stängt

Det började med att jag fastnade för den brittiskinspirerade skylten ”Jane’s place”. Fotade den som en kandidat till min serie med Göteborgsbilder. Sedan tänkte jag att jag kanske fick stoppa in näsan i affären också, så att jag kunde skriva något intelligent som bildtext. Klev in och tittade mig omkring. Såg en elegant uppställning av brittiskt porslin och en massa marmeladburkar. Jaha, och var på väg ut igen.

– Allt är tillverkat i England förutom korven, berättade ägarinnan.
Korv, hörde jag ordet korv? Jag råkar vara en stor korventusiast. Då pratar vi inte slakteriavfall utblandat med potatismjöl utan riktiga korvar. Minst 80 % kött och resten kryddor, den typen av korv. Jag drog mig genast mot kyldisken. Där låg ett par fat med riktiga engelska feta korvar. Smaskens, min syn på affären reviderades hastigt.

Korv från Taylors & Jones

Medan jag handlade fick jag veta att korvarna görs av Taylors & Jones i Stockholm, en irländsk slaktare och en walesisk kock i förskingringen. De förser Sverige med kött styckat enligt brittisk tradition. På min förfrågan kom ett fat med unsmoked back bacon fram. Listan på korvar var imponerande, jag räknade in 25 sorter bara av gris, inklusive de klassiska Cumberland och Linconshire. Lägg till lamm, vilt, nöt och fågel till listan så har man att göra ett tag innan man testat igenom dem allihop.

Just denna dag hade Jane Honey Roast Pork, Pork with Cheese & Chives samt Lamb & Rosemary hemma. Jag handlade hem allihop, 170 kr/kg för fläskvarianterna, 175 kr/kg för lamm. Favoriten blev helt klart cheese & chives (ost och gräslök). Honey roast smakade precis som jag minns brittisk söndagsstek, dvs inte speciellt mycket. Lammkorven smakade mycket av både lamm och rosmarin. Köper jag den igen ska jag matcha den med vitlökspotatis och ett kraftfullt rödvin.

Tyvärr var Jane ute lite för tidigt eller låg i fel läge. Butiken slog igen något år senare (vilket var extra tråkigt för mig för hon sålde min debutbok). Men korvarna har jag sett på många ställen, bland annat Ica i Täby Centrum

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on januari 16th, 2021 at 01:49 e m