OS är grejen…

Jag älskar OS! Jag har suttit klistrad framför datorn i en vecka nu och bläddrat mellan kanalerna. Sett allt väsentligt, förutom silverhoppningen i fälttävlan för just då tog nätet en paus (morr). Jag har levt med i hopp och förtvivlan, suttit på nervspänn efter att Alshammar bara blev femma i första semifinalen – skulle tiden räcka? Jag har skickat mentala energistörningar (trots att jag är absolut övertygad om att sådana inte existerar) till Håkan Dahlbys konkurrenter i dubbeltrappfinalen och jag har lyssnat på Veronica Wagners entusiastiska kommentarer till gymnastiken. Plötsligt brydde jag mig om gymnastik, trots att inget svensk medaljhopp fanns i sikte.

Det är så sorgligt att jag inte ens vill tänka på det att detta är sista OS där tevesändningarna görs av svt i syfte att förmedla prestationerna, resultaten och stämningen i staden till tittarna. Framöver är sändningarnas enda syfte att hålla kvar folk i tevesoffan mellan reklamen. Nästa gång blir det till att följa OS via twitter eller andra sociala medier.

Medalj är medalj oavsett gren

På tal om twitter så måste jag ondgöra mig över ett par tweet som störde mig igår. Det dök upp flera stycken som kopplade ihop att Sverige nu tagit medalj i just ridsport, skytte och segling med att vi haft en borgerlig regering i 6 år. Ursäkta vilket nys. Fredrik Lööf fick sin första jolle 1972 av sin pappa (som egenhändigt byggt den) och både Lööf, Algotsson och Dahlby gör sitt miljarte OS ungefär, de har kämpat på med sina sporter i många år – på vilket sett är deras slit kopplat till färgen på regeringen de senaste åren?

Och skulle det var fult att ta medalj i så kallade överklassporter och finare i arbetarsporter? Och vilka är i så fall de ädla socialistiska sporterna? Kan det vara fotboll måntro? Där ett annat tweet från ett skämt-konto som kallas Zlatan Ibrahimovic häromdagen skrev något i stil med Stackars Jörgen Persson som hållit på 100 år med sin sport och totalt tjänat vad jag gör på en enda dag.

Nej, en medalj är en medalj helt enkelt. Jag hejar på alla svenskar. Alla idrottare som gör årets bästa lopp när det gäller får tummen upp från mig oavsett om det är i försök eller i final och oavsett vad det räcker till för placering. Och jag lider verkligen med de som trots att de gör sitt livs bästa lopp drabbas av ödet att det är tre konkurrenter som hade en bättre dag. Tänker såklart på Karonens fjärdeplats.

Europeiskt OS bra för nattsömnen

Ytterligare en sak som är bra med årets OS är att det sker i en hyfsad tidszon. De allra sista magasinet passar lite dåligt ihop med ambitionen med morgonfoto men inga viktiga tävlingar avgörs mitt i natten. Jag minns ett OS på den tiden tv betydde en fast dumburk. Jag och mamma drog fram madrasser och bäddade framför burken och satte klockan på 03.30 eller något annat lika horribelt för att se 100-metersfinalen live. Jag var en zoombie resten av dagen men det var det värt, för det är något jag fortfarande minns. Igår var jag också trött, men av anledningar jag gör mitt bästa att förtränga. Även i denna ambition är OS utmärkt. Under gårdagen gick jag helt upp i OS och undvek på det sättet att svara på mejl jag bestämt mig för att strunta i. Min fullständiga koncentration på OS fick mig att somna mitt i någon utsändning från en eller annan bollsport och jag vaknade utvilad med en dator med urladdat batteri.

Det hade såklart varit ännu roligare att vara på plats i London…

Statyn på bilden står i centrala London, tyckte den passade.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juni 25th, 2013 at 12:19 e m