OS är grymt…

Jag var så peppad när jag klev upp. Efter två brons i brottning (inget ont om Johan Eurens eller Jimmy Lidbergs fina prestationer men jag instämmer med Jonas Karlsson att det är ett visst mått av kenodragning över brottningen), var det dags för två svenska paradgrenar, kanot och hästhoppning. Rolf-Göran Bengtsson är världsetta för sjutton gubbar. En rutinerad sådan dessutom som visat förr att han kan bemästra nerver i stora sammanhang. Idag skulle vi fira medaljer av ädlare valörer.

Men ibland är OS grymt. Inom loppet av några minuter krossades allt hopp om medaljer oavsett valör. Det blev inte ens den inofficiella järnmedaljen (fjärdeplats). Jag satt klistrad framför datorn när Oscarsson och Nilsson paddlade K2 1000 meter. De flög ut ur startfållan och satte högsta fart framåt. Det här var två herrar som laddat länge för en repris av sitt OS-guld i Aten för åtta år sedan. Underbart men nervpirrande att se. Skulle satsningen hålla? 250 meter, 500 meter, 750 meter och jag började höja armarna för nu var det inte långt kvar och ledningen var betryggande. Men plötsligt såg det ut som om de paddlat rakt in i den berömda väggen. De svenska stod stilla medan konkurrenterna forsade om på båda sidor.

Helt slut, bara av att titta på loppet

Knappt hade jag hunnit ropa f-n och fascineras av hur utmattad man kan bli bara av att titta på sport, innan det var dags för nästa dråpslag, Casall var struken ur hästhoppningen! Fastnat i veterinärbesiktningen. Hingsten hade för första gången i sitt hästliv råkat trampa på sitt eget ”nagelband”. En fjuttskada som knappt kvalificerar in bland skador ens, men som gör ont på en känslig hästprimadonna. Hade det varit en människa hade hon/han lindat skadan, tryckt i sig några smärtstillande och kört ändå. Fråga bara Lisen Bratt Fredricsson eller Jimmy Lidberg. Men med hästar blir man diskad om man ger hästen smärtstillande och RGB tog beslutet att stryka hästen. Han konstaterade krasst att hästen inte hade hoppat bra ändå, även om någon veterinär varit snäll och släppt igenom ekipaget i ombesiktningen. Det är såklart sant och RGB blev inte världsetta genom att åsidosätta hästens bästa. Men det känns surt i alla fall.

Den här bilden grävde jag fram som peppning imorse. Tyckte det var kul med både kajaker och en häst på samma bild, även om det är helt andra varianter än de som tävlar i OS. Har du inte sett när Johan Ejerborg testade kanot i svt:s serie OS-testet så gör det. Ett skratt kan behövas.

Manuset skickat till provtryck

Dagens antiklimax känns extra snopet som jag idag skulle återstarta min OS-fixering efter en ofrivillig paus. I tre dagar har jag suttit dikt an vid datorn. Det här manuset som jag slitit med så mycket på sistone skulle förses med bokomslag och skickas till tryck. Pronto. Eftersom kollegan är i Grekland och hänvisad till iphone med segt nätverk har jag varit den som passat mejlen och hojtat till när vår expert skickat ett nytt korr av bokomslaget. Och sedan sammanställt våra åsikter och skickat tillbaka. Något som var svårt kombinera med fullt fokus på OS. Men nu är boken äntligen skickad till provtryck. Har vi några medaljhopp kvar?

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)