Picard sprider fransk matinspiration

Egentligen hör jag till dem som förespråkar att man ska hålla sig till de lokala specialiteter på orten, det vill säga leverpastej, fil och lingongrova i Sverige och croissanter och ost i Frankrike. Men just nu har jag behov av att låtsas vara i Antibes för att få den rätta känslan i skrivandet. Då är det himla praktiskt att den franska fryskedjan Picard har haft vänligheten att etablera sig i Sverige. De har bland annat en butik mitt i mathörnet av Täby Centrum. Där var jag och provianterade häromdagen.

Tar hjälp av Madame #Picard för inspiration till dagens redigering. #croissant

Picards affärsidé är att sälja frysta varor. Inget annat. Det kanske låter lite lustigt men kom då ihåg att i Frankrike existerar fortfarande specialistaffärer som slaktare, grönsaksaffär, osthandlare och så vidare. Jag har inte kollat med Picard men jag skulle tro att deras storsäljare är deras frysta drinktilltugg. De är billiga och goda, bara att stoppa i ugnen och öppna bubblet.

Drinktilltugget fick dock stanna kvar i affären denna gång. Däremot köpte jag en förpackning med frysta obakade croissanter. Imorse testbakade jag en. Efter 20 minuter i varmluftsugn hade jag en liten varmt croissant till mitt kaffe. Croissanten var neutral i smaken och rätt lik de bake-off-croissanter som en del caféer i Antibes kör med. Helt ok med andra ord även om den aldrig skulle kunna ersätta en ”riktig” croissant från något franskt bageri – om jag nu hade haft ett i närheten. Hur som helst satte den lite piff på den regniga novemberdagen.

chefstomaten