Pionfrossa på Guldsmedsgården i Hov

När två personer oberoende av varandra tipsat mig om en pionodling inom räckhåll la jag namnet Guldsmedsgårdens plantskola på minnet. Den stora pionblomningen är i månadsskiftet juni-juli och jag passerade i området några dagar senare men jag kunde inte låta bli att ta en omväg runt Hov för att kolla hur det såg ut även om det var sent på säsongen. Jag belönades med att gå runt på ett stort fält med pioner så långt ögat kan nå. Rätt många blommade fortfarande.

Historien om Guldsmedsgårdens plantskola är historien om en man från Kalingrad, Hermann Krupke, som började odla pioner för 30 år sedan på en gård i Västergötland som tidigare tillhört hans frus släkt. Idag drivs plantskolan av parets son Björn. Hermann Krupke har skrivit böcker om pioner, den senaste Min passion för pioner säljs på plantskolan.

Egna pionsorter

Guldsmedsgårdens plantskola är så långt från kedjebutikerna som bara är möjligt. Sortimentet består av pioner. Och fler pioner. Och så ytterligare några pioner. De har tagit fram flera egna sorter. I juli visar de upp pionerna, säljer fika och tar emot beställningar på pioner som de sedan levererar när de nya plantorna är klara – något som ibland kan ta ett par år.

Det är verkligen ett supercoolt ställe. Jag kan ha överseende med en viss mängd ogräs och att deras webbsajt möjligen är det gräsligaste jag sett på tio år, pionerna överskuggar allt. Rekommenderar alla ett besök under nästa blomning. Det ligger i en vägkrök på en grusväg i Hov vilket är nära Annelund i Herrljunga kommun. Det vill säga det är inom dagsutflyktavstånd från Göteborg.

Medtag macro! Något jag inte hade, de här bilderna är fotade med teleobjektivet. Det här tror jag är min absoluta favoritbild.

Gillar du Guldsmedsgårdens pioner kanske Derome kryddor och perenner är intressant?

Edit 2019: rättat bakgrunden på initiativtagaren

chefstomaten