Rensa bland plugin eller byta webbhotell?

När jag skapade Tomatsallad valde jag  Binero som webbhotell för de hade blivit utnämnda till bästa webbhotell i ett par år. Sedan dess har jag varit dem trogna och alla mina sajter ligger där. I början var det lätt. Tjänsten fungerade, när jag hade problem fick jag snabb hjälp och jag följde tipsen i deras blogg med intresse. Dessutom vann jag en surfbräda och en surfresa till Norge på konferensen WebCoast (som äger rum den här helgen – för första gången utan att jag är med).

Lagringsproblem och okunnig support

Sedan började kräftgången. Binero hade teknikproblem med sin lagring. Nåväl, VD skrev öppna brev och hanterade väl situationen så väl man kan begära även om det är trist att betala för en tjänst som faktiskt inte fungerar. 

Värre var att den duktiga supporten började leverera goddag yxskaft-svar. I somras öppnade vi ett eget konto för föreningen och bad om hjälp med att flytta föreningens webbsajt från mitt konto till det nya. Jag har glömt detaljerna men mitt bestående minne är att den person som genomförde flytten orsakade problem som vi inte kunde lösa. Efter ett par veckors fruktlös konversation så tog någon annan över som uppenbarligen visste vad han sysslade med och fixade problemet på en kvart.

Uppgradera till företagsabonnemang

I förra veckan installerade jag ett till plugin till kristinasvensson.se med ett stort fett error som resultat. Enligt supporten beror det på att jag använder för mycket php-minne på den sajten och de rekommenderar uppgradering till ett företagsabonnemang. Hmm.

Om jag litade på svaret så hade jag kanske gjort det men det känns mer som ett nytt fall av ”vi skyller våra problem på dig som användare”.

Det alternativ jag fick var att jag skulle rensa bland antalet plugin på sajten. Min följdfråga var hur vet man vilka plugin som är minneskrävande och när man har tagit bort lagom många? Det vet man inte var svaret. Känns ju betryggande.

Lista på plugin på kristinasvensson.se

Aksimet – spamkontroll. Vill jag inte ta bort.

Alpine phototile for instagram – visar mina instabilder. Funkar bäst av de jag provat.  Viktig för sajtens roll som samlingsplats för all min nättillvaro. Använts på tomatsallad utan problem.

Better tag cloud – visar de taggar man vill i ett enkelt men bra taggmoln. Användes men jag kan leva utan. Togs bort.

Blogroll widget with RSS-feed – visar de senaste inläggen från mina andra webbsajter. Väsentlig funktion för det jag använder sajten till. Misstänkt minnestjuv eftersom det är det enda plugin på listan som jag inte använder på andra ställen utan problem.  

Broken link checker – varnar om länkar slutar fungera. Borde nästan vara inbyggd i wordpress så användbart är det.

Contact form 7 – simpelt kontaktformulär. Jag är ingen utvecklare men har fått intryck av att det är här ett litet och enkelt plugin. Det finns en del mycket mer kraftfulla.

Google analytics for wordpress – hanterar den kod som behövs för att kunna använda google analytics för att analysera sidan. Ett måste-plugin (om man inte fixar att lägga in koden direkt i koden).

Google XML sitemaps – tog jag bort då jag tror att denna funktion finns i det SEO-plugin jag numer använder.

Mailchimp for wordpress lite – genererar en liten shortcode som hanterar anmälan till nyhetsbrev. Viktigt. Svårt att se att det orsakar någon större kalabalik i minnesåtgången.

NextCellent Gallery håller ordning på mina bilder.

NextGen Gallery – det gamla programmet. Vågar inte radera det för då kommer samtliga bilder raderas samtidigt. Det är dock inaktivt och borde inte använda så mkt php-minne.

NGFB Open Graph+ – raderade jag. Jag trodde att detta skulle lösa problemet med att mina länkar på FB blir fula (det gjorde det på andra sajter) men det var denna som orsakade error. Bort bort.

nRelate related content  –  det snyggaste pluginet med denna funktion men jag raderade det.

Revision control – istället för att spara trettio versioner av ett inlägg (jag kan fila länge) så sparas bara de två sista versionerna. Borde spara minne snarare än använda det.

Statpress reloaded – visar vilka inlägg som läses just nu och enkel besöksstatistik. Mitt mest använda plugin men visst skulle jag överleva utan det.

Subscribe to comments – jag blir urirriterad när jag skriver en kommentar på någon sajt och det inte finns något sätt att få reda på om någon svarar. Stannar.

TimThumb vulnerability scanner – för några år sedan gick ett larm om att det fanns ett sätt som sajterna var känsliga för intrång och man rekommenderas installera detta plugin. Jag hoppas att detta är fixat nu för jag tog bort det här pluginet.

Tweet, Like, Plus 1 and Share – delningsplugin. Oj vad många varianter jag provat. Är väl inte nöjd med detta heller men orkar inte prova fler.

YARP – bättre matchning men fulare än nRelate. Lär kräva mycket minne på en stor sajt med många inlägg men det har inte jag. Funktionen att visa läsaren relaterad läsning är viktig.

W3 total cache – ska föreställa göra sajten snabbare. Inte för att jag tycker det funkar så jag radera den också.

WooCommerce – förvandlar en sajt till en försäljningsställe och gör att man som författare kan sälja sina verk utan mellanhänder. Jag hade inte aktiverat det eller börjat använda det och nu har jag raderat det helt.

WordPress SEO – också ett närmast obligatoriskt plugin om det överhuvudtaget ska vara någon idé med en sajt.

Wizzart recent comment – visar senaste kommentarerna på sajten. Bra plugin tyckte jag.  Men om nu Binero inte klarar av en sajt som visar senaste kommentarer så får jag väl stryka den då.

Två konkurrenter har hört av sig

Ovanstående rensning hade ingen som helst effekt på de problem jag har att ladda upp bilder på kristinasvensson.se. Det blir fortfarande error memory limit även med riktigt små bilder. Däremot fungerar det oftast att ladda upp på Tomatsallad som har fem gånger så många inlägg och mer än dubbelt så många plugin. Kan lägga till att Tomatsallad förut hade samma tema som kristinasvensson.se också.

Vad ska jag göra nu? Två konkurrenter till Binero har hört av sig och erbjudit sig flytta mina sajter till dem. Jag har hört mig för och båda har bra rykte så jag tror jag ska sätta upp flytta sajter på min att göra-lista. Frågan är vilket av dem jag ska välja?

chefstomaten