Rosenfest i Trädgårdsföreningen

Den här helgen är det rosenfest i Trädgårdsföreningen. Det betyder att minneskorten och mobiltelefonerna runt om i Göteborg är fulla med bilder av rosor av alla sorter. Tehybrider, albarosor, helenarosor, moderna buskrosor och en massa andra sorter som jag redan glömt.

Jag skulle inte alls dit. Jag menar, vem som helst kan ta en bild av en ros – hur intressant är det? Jag och biologen skulle istället ut på en cykeltur. Men när vi kom förbi trädgårdsföreningen så kliade det ändå i avtryckarfingret.

Vi gick in och vilken blomprakt! Jag förstår inte de som inte älskar rosor. Javisst är de taggiga men det finns så många olika sorter.

Det blev drygt 80 bilder, en del med autofokus men de flesta med manuellt fokus. Det blåste ordentligt, rosenbladen yrde omkring och rosorna vajade vinden. Inte lättaste förhållandena för manuellt fokus, ändå är skärpan genomgående bättre på de bilder jag rattat själv, än de kameran stått för fokuseringen.

Efter en stunds fotande satte vi oss nere vid kanalen med vår pick-nick. Jag hade tagit med mig fransk saucisson, svenskt olivbröd och fransk rosé i pet-flaska. Ja, jag hade alltså hällt över vinet på en pet-flaska för att det skulle vara lagom mycket och lätt att frakta. Vet inte hur jag räknade när jag tyckte att en halvliter vin var lagom. Som tur var hade biologen också tänkt till så hon hade ost, choklad och rödvin med.

Vi hade följdaktligen en mycket trevlig eftermiddag i det omväxlande vädret. Ömsom kunde vi sitta i skjortärmarna, ömsom åkte fleece och regnjacka på men vi bestämde att dricker man rosé utomhus dagtid – då är det sommar.

Efter en stund kom det ett par säkerhetsvakter som förvisso var artiga men påtalade att parken inte alls hade öppet till klockan åtta som det står på deras webb, utan stängde fem. Detta för att restaurang Trädgården skulle ha något betalarrangemang senare under kvällen. Det tog säkerhetsvakterna en bra stund att tömma parken, i rosencaféet var ruljansen i full gång och överallt strövade det omkring människor och njöt av rosorna. Eftersom vi inte gillade idén att trädgårds program skulle diktera när vi skulle åka hem så cyklade vi ner till Operan och satte oss där en stund.

chefstomaten