Runrikets dag vid Broby Bro

Jag har äntligen fattat var Broby Bro ligger! Det är lite pinsamt att jag fick fråga men jag blev frustrerad när google maps skickade mig till Stockholms stadsmuseum. Hade jag bara botaniserat lite på museets webbsajt så hade jag hittat kartor till utgrävningarna vid Broby Bro och kanske känt igen mig men nu frågade jag istället och fick svar av någon som googlade bättre än jag (ska kanske ha lite tålamod med folk som frågar mig saker istället för att googla). När jag såg kartorna insåg jag att jag varit vid Broby Bro förut – fast jag då inte fattade att det var där jag var. Broby Bro är, om någon undrar varför jag så gärna ville dit, platsen där Estrid hittades. Eller i varje fall platsen där ett skelett av en äldre rik kvinna från vikingatiden hittades, ett skelett som arkeologen Lars Andersson föreslagit kan vara Estrid utifrån en lång rad indicier.

Broby Bro vid Såstaholm

Broby Bro ligger vid Såstaholm, ett stenkast från Roslagsleden. Det var för något år sedan när jag vandrade Roslagsleden som jag gick förbi utan att riktigt förstå det (var fullt upptagen med att hålla ögonen på diverse kreatur).

Bilden på hästhagarna som är alldeles gula av maskrosor är fotad när jag står praktiskt taget på den vikingatida gravgård som grävdes ut 2007-2012. Den innehöll högstatusgravar varför man drog slutsatsen att det är samma familj som rest runstenarna i närheten. Platsen är rätt nära vägen som är orsaken till att detta är en av de mest välgrävda delarna av Täby. Det var när en liten bro skulle byggas om 1995 som de första tre skeletten hittades.

”Det är rätt trist att stå och titta på en grävskopa och första veckan hittade vi inget annat än en nedgrävd Amazon men när vi började gräva på andra sidan vägen så dök det upp vita benpipor nästan direkt”.
Svensk försommar: betande hästar, molntussar och så en gul äng med #maskrosor. Finns även en snygg alle i bakgrunden. Jag står för övrigt rakt på en vikingatida gravgård när jag fotar den här bilden. #runriket #Såstaholm #täby #försommar

Skeletten var begravda i närheten av Östens gravhög, en kenotaf som idag är bortodlad men som finns markerad på kartor från 1700-talet. En kenotaf är en skengrav utan kropp i. Östen dog någonstans i det bysantinska riket på väg hem från en pilgrimsresa till Jerusalem. Han var Estrids första man.

Deras son Gad dog också, fast hur och var vet vi inte men Östen och Estrid lät resa ett par stenar efter honom. En av dem finns kvar idag och står till höger om runstenen på bilden (som är tagen ett annat år när växtligheten var högre). Idag står det tre runstenar ihop. De två yttre som är yngre än mitten-stenen är resta till Östens minne. Den ena är rest av sönerna Ingefast, Östen och Sven och den andra av Estrid. Sönerna skriver att de förutom att rista stenen också byggde högen och bron. Det där med bron behöver inte vara sant. Kan vara falsk marknadsföring. Om det bara står skrivet i sten är det sant.

Runstenarna stod förut längs vägen men eftersom bilar envisades med att köra på dem står de nu mellan maskroshavet jag står i och nästa hage, vid kanten av en skogsdunge. Det är i den skogsdungen som studenter vid Stockholms universitet varit och grävt i tre veckor i år.

En av Estrids runstenar

Jag var där och kikade en lördag när det var Runrikets dag. Jag räknade (korrekt) ut att det skulle vara svårt att parkera i närheten av utgrävningen och ställde mig istället vid Karby gård och promenerade till utgrävningarna. Vi fick 90 minuter genomgång av Lars Andersson och några av studenterna. Efteråt har jag prenumererat på Fornminnesnytt från hembygdsföreningen och fått följa hur de även i år hittade några skelett. De flesta av gravarna de grävde ut var dock äldre och innehöll brända ben.

Jag tror att det är under de här stenbumlingarna man hittade skelett. Det är lite intressant med ett kristet begravet skelett här uppe för det är mitt emellan gravgården och de äldre gravarna i skogsdungen. Troligen hundra stycken varav en del kanske är från folkvandringstiden, tiden mellan yngre och äldre järnålder.

En intressant fråga är också varför det här området övergavs som begravningsområde. Arbetsteorin är att begravningarna flyttade till Vallentuna kyrka men varför gjorde de det?

chefstomaten