Salad nicoise på Cours Saleya i Nice

Om jag hade varit i Nice på morgonen hade jag kunnat fotografera Promenade des Anglais med snö på. Det hade ju varit rätt fräckt. Men snö betyder köer i morgonrusningen och för övrigt har jag inte varit så morgonpigg på sista tiden (det vill säga, jag har haft en tendens att vara vaken runt tre men det räknas väl inte som morgonen?).

När jag väl kom inrullande till Nice runt lunchtid låg det snö kvar i de skuggiga planteringarna längs strandpromenaden men i de solbelysta delarna var det bara enstaka vattenpölar kvar.

Solen sken så fint att vi kom fram till att det var en uteserveringsdag. Vi hamnade på Cours Saleya, marknadstorget strax nedanför Château. Vi kom ner till torget precis bredvid en stor hörnservering i gassande solsken. Det fanns gott om lediga bord. Jag har dock en viss aversion mot restauranger som har stora bilder av maträtterna i sin meny. Jag föreslog att vi skulle ta oss en titt på nästa restaurang. På Safari flängde svartklädda kypare med stora tallrikar med intressanta maträtter mellan borden på den nästan helt fullsmockade serveringen.

Menyn, som visserligen skyltade med ”Nice-specialiteter”, var på franska och med tanke på årstiden så var nog en stor del av de ätande lokalbefolkning. Vi var snabbt rörande överens om att här skulle vi äta.

När vi väl fick kontakt med en kypare och de dukat av ett bord längs in vid väggen slog vi oss ner och började plocka av oss dunjackor och yllehalsdukar. Snö och is kändes långt borta, vi låtsades att det var vår och beställde rosévin och salad nicoise (€12). Det vill säga. Salladen innehåller ju ägg som jag inte tål så jag beställde in farcis, fyllda grönsaker, något jag ätit många gånger förut. Men här visade de sig vara fyllda med äggstuvning varför vi fick byta rätter. Inte förrän min kompanjon hade hunnit bita sönder en tand på en liten Nice-oliv dock. Några smärre petitesser i en annars allt igenom trevlig lunch.

Även kaffet var gott.

chefstomaten