Slänger säkerhets-plugin i sjön så att min blogg blir lite mer lätthackad

Finns det någonting mer irriterande än att slösa bort tid och energi på krånglande teknik? Inte hjälper det ett dugg att man blir på uselt humör heller. Jag har under en längre tid haft allehanda problem med mina webbsajter. Här på bloggen kan jag exempelvis inte ladda upp bilder (annat än via en lång och krånglig omväg). Onekligen ett visst handikapp om man är hobbyfotograf. (Alla bilder som synts här på sistone är mobilbilder från instagram som automatiskt laddas in).

Binero testar kundernas tålamod

En del av mina webbproblem härstammar från webbhotellet jag använder. Binero har gått från att vara bäst i test till att vara det som alla gnäller på. Jag skrev en lång drapa om att jag borde byta webbhotell i mars 2014. Det föll på att jag då började jobba 100 timmar i veckan och det gick helt enkelt inte att stoppa in något mer på min att göra-lista. Istället uppgraderade jag till företagspaket hos Binero.

Sedan dess har Binero höjt priset på företagspaketet samtidigt som driftproblemen fortsatt. Periodvis har binerodrift.se konkurrerat med Facebook om min mest besökta sida. Binerodrift är sidan man går in på när man inte kan komma åt varken sin mejl eller sina webbsajter för att se hur länge problemen förväntas pågå. Droppen var nog när jag inte kunde komma åt mina mejl, inte ens de gamla, under en del av Bokmässan.

Jag har därför nedgraderat till privatpaket igen. Det passar mina nuvarande inkomster bättre och jag tycker inte att tjänsten är värd mer.

12142316_769215016523058_1423362596_n

Det finns något som heter php

Jag har ingen aning om vad php står för och har ingen lust att ta reda på det heller. Men tydligen är det något som det kan bli brist på. Om man har för en för häftig webbsajt med för många funktioner så gör man åt mer av php. Slår man i taket så slutar funktioner att fungera. Exempelvis får man error-meddelande när man ska ladda upp bilder.

Det är vad som hände mig i mars 2014 och det är vad som hänt nu när jag återvänt till privatpaket. Förra gången så fick jag rådet att avinstallera plugin tills problemen upphörde. Det kändes rätt värdelöst att plocka bort grejer i blindo utan att ha någon aning om de hade någon effekt. Eftersom problemen kvarstod så kan man anta att det jag plockade bort inte använde särskilt mycket php.

Sedan dess har jag bytt teman och gjort om utseendet på mina två huvudsajter. När jag gjorde det så plockade jag bort ännu fler funktioner för att slimma dem. Det gjorde dem samtidigt lite svårare att navigera på. Även jag som vet om att det finns ett par hundra inlägg från franska Rivieran här på tomatsallad har svårt att hitta igen.

Jag har också valt att bara visa rubrik och inledning på förstasidan, istället för hela inlägg (vilket jag vet att mina läsare föredrar) för att Binero rekommenderat det.

Supportens problem om sidan blir hackad

I stort sett är min lista med plugin idag mycket kortare än den var mars 2014. Det finns dock två områden där de har svällt. Det ena är att jag försökt mig på att fixa vettiga landningssidor, se Mitt Nice som ett exempel. Jag vet ej men gissar att den äter en del av det där php. Men jag tvekar att plocka bort sidan för adressen står tryckt i boken.

Det andra området där jag hade ökat är att jag hade lagt till en massa säkerhetsplugin. WordPress har börjat bli så stort att det är attraktivt för hackare. Det är kanske inte så att larmen direkt haglar men jag läser titt som tätt om diverse säkerhetshål. Jag installerade därför säkerhetsplugin till höger och vänster. Jag valde lite olika på olika sajter för utvärderingsändamål. Något av dem envisades med att skicka mejl varje gång det blockat något. Tidvis fick jag flera mejl i timmen så jag stängde av den funktionen.

Numera slipper jag alla varningsmejl. Jag har nämligen plockat bort alla säkerhets-plugin igen. Detta efter en till konversation med Bineros support. Jag frågade dem vad maxstorleken på bilder är då jag inte kunde ladda upp en bild som var en MB stor. Jag fick det vanliga svaret att det inte går att säga ett max utan att jag borde plocka bort plugin. Och då tänkte jag att varför ska jag betala för företagspaket för att ha säkerhetsplug installerade? Jag kör med privatpaket och så får Binero ta problemen om sidan blir hackad.

Php finns i olika versioner

Jag ska lägga till att jag senare fick några till mejl från supporten med lite mer konstruktiva tips.

  1. Förslag på hur man kan få sin sida snabbare genom att använda cache-plugin. Cache-plugin hör till de plugin som jag såg som självklara och hade installerade överallt. Fram till igår. Då åkte de samma väg som säkerhetsplugin när jag lydde Bineros råd att ”ta bort plugin”.
  2. Fick rådet att installera pluginet P3 plugin performance profiler för att få reda på hur mkt av php jag faktiskt använder. Ett råd jag anammade direkt. Tyvärr är jag nog blind för jag hittar inte just php i mätningarna. Plugin:et mäter dock en massa andra saker som jag kanske kan ha användning för. (Ja jag var blind).
  3. Jag fick äntligen resa på vad max php är. Det är 96 MB/process. Om jag bara hittar något som mäter detta så har jag kanske en chans att faktiskt ta mig under.

Under mitt googlande efter något verktyg som mäter den där php-grejen så ramlade jag över en artikel om php-versioner. Enligt denna artikel är det effektivaste sättet att spara php att uppgradera till nyare version av php. Siffran 18 MB besparing per sajt nämndes. Jag gick in och kikade och jag hade version 5.3 på en del sajter och 5.4 på andra. Nu har alla 5.6.

Ska jag mejla supporten och tipsa dem om att detta kanske är ett bättre råd än att plocka bort cache- och säkerhetsplugin? Det borde ju vara i deras intresse att folk skyddar sina webbsajter så att de slipper rädda dem i efterhand?

Nu vet jag ju inte om det där med uppgradering hjälpte. Nya error-meddelanden har nämligen dykt upp…

Vad jag däremot vet är att jag har lagt på tok för mycket tid på det här trasslet den här veckan. Det finns promenader att gå, bilder att ta och böcker att skriva.

12142511_1515241095464240_1517312594_n

Bilderna i inlägget är från gårdagens kvällspromenad i terrängen runt Mörtsjön (det skulle varit en morgonpromenad men jag fastnade med webbsajtstrasslet) och dagens morgonpromenad i Viggbyholms småbåtshamn (vis av gårdagen gav jag mig av ut innan jag började pilla på datorn).

PS! Jag har lagt in i min att-göra-lista för november att flytta minst en sajt till Oderland.

 

chefstomaten