SmakBiten i Karlskoga perfekt för resenären

När funderade du senast över vad som hände med monarkin i Nepal? Jag kan ärligt säga att jag aldrig ens reflekterat över eventuella kungar i Nepal förrän jag råkade bläddra i en gammal tidning på ett café i Karlskoga. Jag skulle bara snabbt ta några bilder som illustrerade inredningen och så råkade ögat fastna på en intervju med Erika Leuchtag.

En typisk ”reklam för en bok”-text tänkte jag – fast i äldre skepnad. Idag är det ingen som sätter epitetet ”sagolandet” framför Nepal, eller skriver ut ”här kan ni börja läsa”. Jag blev dock nyfiken på Erika Leuchtag. Google berättar att hon var en tysk fysioterapeut (eller något sådant) som i slutet av 1950-talet skrev två böcker Erika and the King och With a king in the clouds. De byggde på hennes erfarenheter från Nepal.

Den första titeln har antagligen inspirerats en hel del av Anna and the King of Siam (1944) vars huvudperson är en lärare i Thailand.

Jag har inte läst böckerna men har sprungit över berättelser som nog skulle bedömas som alldeles för osannolika för att publiceras – om de hade varit påhittade. Det handlar om en kungafamilj som var marionetter i hand på en styrande klan. De bestämmer sig för att fly till Indien och får av allt att döma hjälp med kontakterna av Erika. När det är dags för den stora flyktdagen lämnar de dock kvar den treåriga sonsonen, vilket gav de styrande trumf på hand. Hur tänkte kungen när sonsonen lämnades kvar? De hade packat korgar fulla med juveler men glömmer arvingen? Hela vitsen måste väl vara att få med sig hela släkten om man ska fly?

Nu skulle inte detta inlägg handla om Nepal utan om Café SmakBiten i Karlskoga.

Kaffestopp mellan Karlstad och Örebro

Det här tipset är mest relevant för den som är på väg till eller från Karlstad. Jag sprang över caféet när jag var på väg från Karlstad efter ett jobbmöte. Någon form av kaffe med tilltugg var anbefallet och mitt uppdrag var att lokalisera något lämpligt ställe att stanna på. Jag surfade runt och letade på nätet men de flesta ställen var bara sommaröppna och det här var i vintras.

I Karlskoga lämnade vi E18 och spanade in ett par ställen. SmakBiten såg inte särdeles lovande ut utifrån men när jag kikade in genom fönstren så tyckte jag ändå att det såg ut att vara värt att prova. Det ligger praktiskt taget inom krypavstånd från E18, mitt emot hamburgerställena. Vi stannade, klev in och blev genast mer uppåt.

Vi hade inte särskilt mycket tid på oss för de skulle stänga tidigt för att ha en trubadurkväll. Jag hade egentligen tänkt att äta men de hade ett så stort utbud av udda bakverk att jag ändrade mig. Jag kan inte motstå möjligheten att prova något jag aldrig ätit förut. Jag fastnade för en polka-cheescake. Det var en innovation som kanske inte var hundra procent lyckad, jag tror klassiker som citron och lime är att föredra.

Nu blev jag på bra humör ändå. Bakverket låg på ett vackert fat och min dubbla espresso fick jag i en mormorskopp. Det var nog första gången jag drack den på det sättet. Den gammaldags inredningen är genomgående utförd och ett av de bästa exemplen jag sett i genren.

chefstomaten