Snopen start på nationaldagsfirandet

Nationaldagen firas i Antibes in genom ett stort fyrverkeri kvällen före 14 juli. Förra året kände jag inte till den här seden. Jag satt hemma i godan ro, tittade på tv och väntade på min middag när det plötsligt började dundra. Jag skrev ett statusmeddelande på FB om det, hissade upp ståljalusierna och gick ut på balkongen, konstaterade att det var ett fyrverkeri, gick in igen, stängde av ugnen, letade fram ett par brallor, bytte objektiv och först därefter började jag springa ner till havet för att se avslutningen på ett maffigt fyrverkeri.

I år hade jag bättre koll, visste att fyrverkeriet skulle börja 22.30 och enda utmaningen var att hålla sig vaken tills dess. Jag funderade flera gånger på att gå och sova istället, men mindes dundrandet från förra året och tänkte att det nog inte var kul att bli väckt av det. Så jag höll ut till strax efter tio innan jag tog kameran och gick ner till havet. Hade den här gången hunnit ställa in den på något som jag hoppades skulle kunna vara lagom för fyrverkerifotografering.

Hela parken Albert 1 och strandpromenaden var kantad med folkmassor. Prick 22.30 började det smälla – i Cagnes-sur mer. Efter en stund kom en liten ynklig raket upp. Tio minuter senare kom en polis med megafon och sa att fyrverkeriet var inställt. Snopet.

Så här såg det ut förra året.

chefstomaten