Söndagslunch på kaffestugan vid Gunnebo slott

Stigarna runt Gunnebo slott har jag trampat många gånger, med och utan hund samt med och utan skidor under fötterna. Mest utan. Det är bara i undantagsfall som den västsvenska vintern bjuder på skidföre. Det är oftare som på de här bilderna, snålblåst och mulet.

Själva slottet, som snarare är en herrgård, är byggd av trä i slutet av 1700-talet. Den byggdes som sommarvilla och ägs idag av Mölndals kommun som har sin turistbyrå i en av flyglarna. Under de senaste åren har mycket arbete skett i omgivningarna. Slottet har bytt färg, från vitt till gult. Det byggs och rustas upp fler byggnader och det installeras skulpturer. Hagarna hålls i sin tur öppna av betande kossor.

Området runt omkring är naturreservat. Det finns flera fina stigar att promenera på. Dessutom växer antalet byggnader runt trädgården. Just nu är det orangeriet som står i fokus. Byggnaderna byggs efter äldre förlagor.

Gunnebo Kaffehus och krog

En sommar för rätt många år sedan var det café i drivhuset vilket jag gillade skarpt, men tyvärr har det inte återkommit. Jag minns att de serverade väldigt god blåbärsglass men jag minns inte tillverkaren. Kanske Fritz minns. [Det var pipersglass och den är fortsatt riktigt bra]

Kaffehuset och krogen är inrymt i de återskapade arbetarbostäderna. Det är också en trevlig miljö att äta i. När jag jobbade på AstraZeneca åkte vi ibland till Gunnebo och åt lunch. På den tiden var det buffé. Jag minns att de hade en helt fantastisk rödkålssallad med korinter. Jag åt nästan jämnt en hel tallrik av den där rödkålen.

För ganska många år sedan bytte de till att mat på tallrik. Det är fortsatt fokus på grönsaker. Portionerna är ganska små men det finns flera olika sorters knäckebröd att prova så man blir mätt. det är i varje fall både elegant och gott. Jag har aldrig provat att äta middag där men luncherna är vällagade.

Maträtten på bilden är en av tre rätter från i söndags. Om jag minns rätt var det köttfärslimpa på Gunnebokalv. Jag har glömt vad det var för tillbehör. Gräddsås och potatis. Samt kanske rostad kål? Det som saknas på bilden är den rökta äppelpurén som jag bad att få slippa.

PS Här finns alla mina inlägg från Gunnebo slott med omgivningar. Givetvis är Gunnebo också med i några av mina böcker. 

chefstomaten