Sprint-stafett är inte hälsosamt

Före skidVM i Val di Fiemme läste jag en krönika av svt:s krönikör Jonas Karlsson om utvecklingen i sprint. Karlsson menade att om sprinten från början var en egen specialitet som handlade om explosivitet och snabbhet över korta sträckor så har det nu förändrats så att samma skidkungar som vinner masstartloppen gynnas på de långa och tunga så kallade sprintarna. Han gillade inte utvecklingen.

Jag har inte direkt någon åsikt om sprinten men jag har desto mer åsikter om sprintstafetterna. Vilken stolle kom på det upplägget? Varje åkare ska åka tre varv på en sprintbana i semi och sedan ytterligare tre varv i finalen. Om det ibland är stimmigt med sex åkare i varje heat i sprint så är det ingenting mot sprintstafetterna där det är en hel skog med löpare. Det omväxlande rycks och promeneras. Det positioneras hit och dit. Det gör att sprintstafetten handlar lika mycket om uthållighet, snabbhet och taktik som slump, tur och flyt. Eller kanske mer av det sistnämnda. Kommer någon att trampa av stavarna eller tackla in svenskarna i terrängen eller kommer de att ta sig till final? Det såg ömsom lovande ut och ömsom lite mer kymigt. När denna nervkittlande pärs var avklarad så hann vi knappt lugna ner oss innan finalen hade startat. Upptäckte faktiskt inte att damfinalen var igång förrän de var inne på fjärde sträckan. Det var nog lika bra att jag missade början för sex sträckor är länge att sitta och vara nervös på. Blir de av med stavarna eller blir det medalj? Det blev medalj, två silver men vägen dit var inte ett dugg hälsosam för oss som tittade på. Tacka vet jag en femmil, då är det inte hela världen om en stav går av.

Efter sprintstafetten kilade jag ut en skogspromenad för att varva ner. Solen sken och det var en helt fantastisk vinterdag. Som gjord för långa utflykter. Nu blev det ingen sådan idag och kameran var inte ens med så bilden är tagen med mobilen.

Jag har en del att göra men har hunnit med att skriva några rader om WebCoast idag på min officiella sajt. WebCoast är en konferens som jag ska delta i om tre veckor. Får fundera på om jag ska blogga från konferens på Tomatsallad i år för att inte pausa #blogg100 eller hur jag ska göra. Jag har lite tid på mig att fundera. Detta var inlägg 33/100 i #blogg100

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)