Spruthus och rondell i Storfors

Strax före Filipstad var det dags för nästa fotostopp på vägen mellan Göteborg och Tänndalen. I ögonvrån såg jag ett fräckt högt torn en bit nedanför vägen och svor att det måste fotograferas. Fritz fick köra några varv innan vi hittade ner till det och kunde läsa att det hörde till ett spruthus.

Hade jag varit listig hade jag nog stannat kvar uppe på vägen och fotat därifrån. Kameran var nämligen laddat med mitt sprillans nya teleobjektiv. Mycket positivt kan sägas om teleobjektiv, men att fotografera höga torn är inte dess bästa gren. Fick vandra en bra bit och ställa mig mitt på en väg. Som tur var inte den allra mest trafikerade vägen.

Spruthuset är numera brandmuseum. Bredvid ligger ett pittoreskt nyrenoverat  brukshotell och lite industriminnen som såg ut att vara värda att offra lite minnesplats på. Tyvärr gick det inte att backa tillräckligt långt bort för att få med dem med teleobjektivet.

När vi fortsatte norrut berättade Fritz att Storfors en gång i tiden var känt som platsen med norra Europas största rondell.

Åtminstone enligt ett par tjejer från Storfors. Tjejerna träffade (flörtade) han och hans kompis med på Stockholms vattenfestival på tidigt nittiotal. Någon jätterondell såg vi inte till, den här verkade vara helt normal storlek.

Edit 22 oktober 2011: Har idag fått reda på att rondell var i Karlskoga, inte Storfors, se kommentar nedan.

chefstomaten