Stjärnkrogar i Antibes

Göteborgs stadsbibliotek är en utmärkt plats att fly grävskopeinvasionen. Där har jag gjort lite research om Antibes bästa restauranger, research jag nu delar med mig. Vill man äta riktigt gott på franska Rivieran, ja då följer man den röda bibeln, Guide Michelin, råd. I Antibes finns det två krogar som i 2011 års guide rouge har fått michelinstjärnor.

Stjärnkrogarna är Le figuier de St-Esprit och Les Pêcheurs. Le figuier de St-Esprit ligger i gamla stan, längs min favoritkvällspromenad, i höjd med stranden ungefär eller granne med galleriet med de blå sniglarna på väggen (fast det är ingen jättebra vägbeskrivning eftersom sniglarna är borta nu). De första 75 gångerna jag gick förbi Le figuier de St-Esprit trodde jag att det också var ett galleri. Det såg så ut utifrån och jag var lite imponerad över att de hade valet-service på ett galleri. Men det är alltså en stjärnkrog.

Nu har jag snokat genom fönstren från andra sidan av huset och därifrån är det ingen tvekan om att det är en fin restaurang. Det såg urmysigt ut. Deras specialitet är enligt den röda boken lamm från Vallauris och vin från Bellet och St Jeannet. Meny €59-79.

Den andra resturangen som fått en stjärna av michelinfolket är Les Pêcheurs. Som namnet antyder är deras specialitet fisk. Även de har vin från Bellet, ett litet och exklusivt vindistrikt i närheten av Nice.

Även Les Pêchers har jag promenerat eller snarare åkt förbi många gånger, det ligger på Cap d’Antibes, vid den lilla småbåtshamnen ganska nära Juan les Pins. Har dock inga bilder av det för utifrån ser det verkligen inte mysigt ut och jag hade alltså ingen aning om att det var en stjärnkrog.

Två och trestjärniga krogar på franska Rivieran

Hela Rivieran är full med stjärnkrogar. Vill man äta tvåstjärnigt kan man styra mot Cannes (La Palme d’Or i Hôtel Martinez), La Turbie, Eze, Le Cannet, Beaulieu-sur-mer, La Napoule, St-Tropez eller Vence.  Trestjärnigt, ja då är det Monaco som gäller. Restaurang Le Louis XV är flaggskeppet i Alain Ducasse matimperium. En meny kostar €210-280 (!) men så inkluderar specialiteterna svart tryffel och gåslever. Vinkällaren ska vara särskilt bra och innehålla viner från Bandol och Côte de Provence.

Nu är frågan, duger denna nivå på research för en bok med titeln Strövtåg runt Antibes? Eller borde jag provätit också?

Hade möjligen varit snabbaste sättet få bildillustrationer till inlägget. Jag vet att jag har har bättre bilder, någonstans, men efter ett dussin resor och tiotusen bilder så hittar jag inte så snabbt och lätt bland bilderna längre.

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)