Svårt eller tråkigt vara föreningskassör?

Jag har himla tur! Jag tycker att få arbetsuppgifter är genuint svåra. Jag har legat och funderat på varför i natt när jag råkade missa sömntåget. Beror det på min hög med akademiska poäng? På att jag har bott och jobbat i flera länder och branscher? På att jag är i mina bästa år? Nej.

Det närmaste svar jag kom fram till är: inställning. Det handlar inte om vad jag kan, utan vad jag kan ta reda på. Och det inte jag, mina vänner och Google kan gemensamt, det kan vi lära oss.

Svårt? Sällan. Tråkigt? Ofta. Ta exempelvis att vara kassör i en förening.

Upp och ner på ett kvitto

En av uppgifterna för en kassör är att skriva kvitton. Det är en pappersbit där det står sådant som datum, summa och vem som betalat vad till vem. Svårt? I så fall vill jag dela vidare ett tips jag fått: man får ett kvitto varje gång man handlar på Ica. Om man är föreningskassör och är minsta tveksam vad som ska vara med på ett kvitto kan man ta med sig ett sådant hem och titta på. Byt ut mjölk och toapapper mot medlemsavgift.

Men det är tyvärr inte nog med att skriva kvitton, de ska också förvaras. Och dessutom i datumordning. Datum är en relativt ny uppfinning även om vi har haft tideräkning sedan tidernas begynnelse. Datum är en serie siffror där exempelvis siffran 6 kan stå för juni. Kvitton för juni ska placeras före de som är från juli. Eller tvärtom, beroende på åt vilket håll man sorterar. Detta kan ju vara ett svårt beslut. Ska kvittona sättas in i en pärm januari till december eller tvärtom?

För mig är hela pärmfrågan den svåraste biten. Jag som tack vare ett visst bygge för en ambulerande tillvaro, jag gillar inte viktiga pärmar. De är tunga att släpa på, gör sig absolut inte i en resväska men lämnar man dem i ett land så nog sjutton är de i fel land när man behöver dem. Nu så har jag hört att även sådant går att lösa, att varken pärmar eller kvitton måste finnas i fysisk form. Det finns en typ av fyrkantig låda som kallas dator där man kan spara sådant. Kvittona ska då inte stoppas in i något av hålen, utan sparas som ettor och nollor.

Ettor, tvåor och en rad andra siffror måste en kassör känna till. Kassören är nämligen den i en förening som håller ordning på dessa. Inte nog med att de ska hållas ordning på, de ska adderas ibland. En avancerad process där olika siffror läggs ihop. Inte för att siffrorna i sig har någon betydelse utan för att siffrorna symboliserar pengar.

Är dessa arbetsuppgifter svåra eller är de tråkiga?

Kunna eller vilja?

Jag har tillbringat en stor del av helgen med Miss E. Hon kan inte gå. Inget direkt överraskande i det. Hon är elva månader. Men hon har gett sig den på att lära sig gå. Det går knappt en timme utan att hon övar sig på att stå. Människor, stolsben och soffryggar, allt duger att använda som stöd. Det är vingligt. Med jämna mellanrum drattar hon omkull och gråter av frustration. I tio sekunder. Sedan skrattar hon och försöker igen.

Om Miss E skulle ligga kvar på golvet, hävda att hon blir illamående av ordet GÅ, att det är för komplicerat för henne att försöka och att någon som redan kan gå får ta över, ja då skulle hon aldrig gå.

Jag måste säga att jag gillar Miss Es inställning till livet. Men jag måste också komma ihåg att alla är olika. Det kan ju finnas skäl till att vissa inte vill lära sig gå. Eller helt enkelt bara prioriterar andra saker. En del handikapp syns inte på ytan. Och då är det ju bättre att hoppa av och låta andra ta över, än att ligga kvar på golvet och låta andra tro att man springer.

Jag är inte föreningskassör, det är ett uppdrag jag undviker eftersom det finns andra uppdrag i en styrelse som jag är bättre på. Det är heller inte jag som hoppar av. Men det är hög risk att det är jag som får städa upp röran. Något jag tycker är aptråkigt!!!! Men någon måste göra det och det blir inte bättre för att jag också lägger mig ner på golvet och säger att jag inte kan.

Var ska jag börja? Kanske med en handskriven lapp med e-postadresser på. Det är föreningens medlemsregister. Jag kanske är överambitiös (jag har i varje fall kallats det av den avgående kassören) men jag tycker det finns mer behändiga sätt att ha ett medlemsregister på. Kanske stoppa in den i en dator?

Är det någon läsare som känner att de vet vad som är upp och ner på en kvitto, tycker det är roligt att bringa ordning ur kaos, att vara med och skapa från grunden samt är beredd att försöka, ja då vet jag en förening som behöver en ny kassör.

Edit tillägg 17 februari 2013. På förekommen anledning vill jag uppmärksamma nytillkomna läsare att när ovanstående skrevs var det här en anonym blogg (om avanonymiserades har jag skrivit här). Tipsar också om att läsa inlägget dagen efter.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)