Ta det lugnt, åk till Nice

Någon som minns den gamla reklamsloganen för ett tuggummi, ta det lugnt ta en Toy? Den poppade upp när jag läste ett pressmeddelande från resebyrån Ticket. De har noterat en ökning av bokningar till resmål där man kan kombinera strandhäng med stadsliv.

Att maxa semestern är en tydlig trend bland svenska resenärer. Att vara effektiv både på jobbet och när man reser utomlands blir allt viktigare.

och

Det handlar om att hinna uppleva så mycket om möjligt på semestern…

Nej, nej, nej! Semestern är en tid för återhämtning, för att ladda batterierna inför hösten och för att umgås. Det ska inte härjas runt och kryssas av sevärdheter från långa listor. Det ska inte stressas. Detta är en anledning till att Nice och franska Rivieran är ett så utmärkt resmål. Det är korta avstånd och allt inom bekvämt räckhåll. Dessutom lunkar allt på i Rivierantempo.

Avnjut Nice i Rivierantempo

Avnjut Nice i Rivierantempo och kom hem från semestern utvilad! Första dagen ordinerar jag tre timmar på café. Sätt dig på första bästa café, beställ in en kaffe och sitt still. Titta på folk, begrunda livet eller bläddra lite förstrött i Mitt Nice. Om det känns fånigt att ockupera en stol med en kaffe beställ då in fler, de är ändå så små att tre kan behövas för att uppnå rätt koffeinhalt i blodet. Eller varför inte ett glas rosé. Detta är ändå Rivieran.

10593490_819604004718895_1925792396_n

Vad ska man med en guidebok till om man bara ska sitta och ta det lugnt? Något sådant undrade bokens förläggare. Jag svarade att det är extra viktigt med en guidebok då eftersom någon annan (jag) flängt runt och utvärderat alla sevärdheter. Istället för att hylla alla rakt av som en annan reklambroschyr lyfter jag fram vad som är bra med var och en för att hjälpa läsaren att prioritera. Alla gillar nämligen inte samma sak.

Gillar du pryttelmarknader kan du skriva en kort måste-lista med fredagsmarknaden i Ventimiglia som enda punkt.

Gillar du konst, ja då bör en dag avsättas till Chagallmuseet . Målningarna är så pampiga och samtidigt detaljerade att en dag kan behövas för att verkligen ta in dem. Det finns dessutom ett café i trädgården för en mellanlandning.

Gillar du att vandra, då tar du en morgonpromenad till Villefranche. Eller tar tåget till Menton och promenerar mot Monaco. Den här bilden är därifrån.

8e14d650083511e3951b22000ae9142b_7

(Mitt) Nice är poppis

Nice finns med på Tickets topplista över de mest bokade resmålen mellan 1 maj och 31 oktober i kategorin städer med stränder. Nice finns på plats åtta mellan Lissabon och Miami. Jag gissar att det faktiskt är fler som reser till Nice än som syns bland Tickets bokningar, många köper bara en flygbiljett och hyr en lägenhet privat.
Stadens popularitet kan vara en delförklaring till varför Mitt Nice säljer så bra, boken ligger stadigt i toppen bland kategorin resor hos nätbokhandlarna och flera Akademibokhandlare i Stockholm har beställt in fler exemplar. Jättekul!

Åker du till franska Rivieran i sommar använd gärna Mitt Nice som inspiration för att hitta dina favoriter och ta det lugnt! Vi kanske ses?

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)