Trevlig skördefest på Wenngarns slott i Sigtuna

Helgen före Bokmässan var jag på en utflykt som är värd att skriva några rader om. Tillsammans med en kompis körde jag till Wenngarns slott strax norr om Sigtuna. Det var skördefest, ett annat ord för höstmarknad när små tillverkare av marmelader, ostar och diverse andra produkter dukar upp sina varor i en renoverad lada. Jag gillar sådant och har varit på andra skördefester. Den stora skillnaden med Wenngarns skördefest jämfört med exempelvis Tjolöholm var att det var gratis. Jag blev rätt förvånad när vi närmade oss det fält som agerade parkering och ingen ville ha betalt. Jag rullade ner rutan och hade kontanterna redo men de som stod där ville bara visa vägen. Himla trevlig start på dagen!
12145320_681503311986893_237898324_n
Ett tag trodde vi att Wenngarns version av skördefest saknade den obligatoriska hamburgaren men vi hittade ett sådant ställe så småningom. Vi valde dock att äta brunch på Anstalten för 255 kr per person. Det var inte den allra bästa brunch jag ätit men det var avslappnat att sitta vid ett stort fönster och äta i lugn och ro. Anstalten är en stor vit byggnad som på håll ser ut att vara slottet men själva slottet är gult. I slottets källarvalv serverades en söt pajbuffé som jag tror kostade 120 kr per person. Det såg trevligt ut men vi fick nog med efterrätter på brunchen.

Trevlig #skördefest på #wenngarnsslott med @sciencekarin. Vi brunchade, flanerade, kikade på hundtävling och plockade #solrosor. #slott #Sigtuna #destinationSigtuna #utflyktstipsruntstockholm

En till detalj som gjorde skördefesten extra prisvärd var att alla fick plocka solrosor gratis på de stora fält nedanför den terrasserade barockträdgården. Det fanns även sekatörer till utlån för detta ändamål.

Venngarn är relativt nyöppnat

Något jag inte fick ihop när vi promenerade runt bland solrosfält, humlegård, dammstuga, barockkapell och klockstapel var varför jag aldrig tidigare hört talas om Wenngarns slott. För sisådär 25 år sedan hade jag ett projekt när jag besökte alla slott runt Stockholm som var öppna för allmänheten. Förklaringen kom när jag började googla lite. Venngarn som det hette tidigare har en gång i tiden varit i Magnus Gabriel de la Gardies ägo, men i närtid har det varit alkoholist respektive flyktingmottagning. Det var då riktigt nedgånget. Det finns en bok med bilder från renoveringen. Ett par exemplar låg som skåde-exemplar i en av byggnaderna. Boken var riktigt fin men jag har glömt vad den heter och hur jag än googlar hittar jag den inte.

Görel Kristina Näslunds bild av Wenngarn 2013

Däremot ramlade jag över den här bilden hos äppelexperten och författaren Görel Kristina Näslund. Bilden är från 2013 när hon var på Venngarn för att identifiera äppelträden i fruktträdgården. Jag lånar bilden för att den är tagen från ungefär samma ställen som min bild ovan och ger en fingervisning om skillnaden. Det är en finansman som enligt artikel i Expressen lagt ner 200 miljoner på renoveringen. Det har samtidigt byggts ett nytt bostadsområde i närheten.

Hundtävlingar

Idén att åka till Wenngarn fick jag av Eva Heljesten som skulle dit och tävla i KM ch WT med sin jaktlabrador. Jag gjorde ett försök att ta några bilder av ekipaget med storkameran och ett rätt långsamt objektiv. Några av bilderna finns i Evas hundblogg.

Jag tog såklart fler bilder med storkameran och jag hoppas kunna visa dem någon gång. Kan tänka mig att återvända till Wenngarn igen också.

Edit 2019: Fick plocka bort en bild som jag lagt hit via Google plus som nu är borta.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)