Två likadana kamerahus är otroligt praktiskt

Alla som har mer än ett objektiv vet att det är otroligt praktiskt med två kamerahus eftersom man då kan fota både kort och långt samtidigt. Jag har förvisso två hus, ett gammalt och ett nytt. Men det är just det. Det ena är väldigt gammalt och kass (även om jag tyckte bilderna blev bra då). Men framför allt så minns jag inte riktigt hur det gamla funkar längre och därför blir det mest auto-läge när jag vid enstaka tillfällen plockar fram det. (Som när jag i två veckor var helt utan kamerahus).

Men idag har jag varit ute på en tio-minuters fotosession med två identiska kamerahus. Båda inställda som jag vill ha det. Oj vad lättjobbat! Vad skönt slippa stanna och byta objektiv hela tiden utan bara lyfta den ena kameran eller den andra beroende på vilken bild jag ville ha.

Orsaken till att jag temporärt har två kamerahus är att jag äntligen återsett min egen kamera som varit inne på lagning, men inte hunnit lämna tillbaka lånehuset till Canon Service Center ännu.

Snabbtest av nya vidvinkelobjektivet

Jag sprang ut en kort sväng för att dokumentera hur mysgubbarna på skanska ger oss fängelsegårdskänsla. Dessutom var jag lite nyfiken på att testa mitt nya vidvinkelobjektiv. Jag fick ett nytt eftersom det jag köpte i somras och aldrig hittade någon skärpa på inte gick att laga.

Jag hade redan skrivit den positiva texten ovan och i huvudet sett ut vilka bilder jag skulle använda, en konstnärlig närbild och en lika konstig översiktsbild av det nya staketet, medan jag laddade in bilderna i datorn. Men ack. Tror ni jag blev glad när jag tittade på bilderna tagna med det nya vidvinkelobjektivet? Skärpa någon?

Därför kan jag nu lista ytterligare en anledning till att det är bra med två kamerahus. Det är när man ska testa krånglande utrustning. Är det objektivet eller kamerahuset som krånglar? Vidvinkelobjektivet satt på mitt kamerahus idag. Kan det möjligen ge skarpa bilder på lånehuset? På det gamla kamerahuset? Med manuellt fokus? Om jag fotar något annat än grävskopor (det kanske har en allergi?).

Det är för mörkt ute nu men morgondagens att-göra-lista fick just en till punkt: objektivtestning. Sedan får vi se om det blir en fortsättning på följetongen med vidvinkelobjektivet eller ej…

Får väl glädja mig åt att makrot levererar. Fotat från ungefär samma plats som bilden ovan.

Den här blev inte riktigt så rolig som jag hade hoppats, men det är i vart fall inget fel på skärpan!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)