Tar det nya vidvinkelobjektivet skarpa bilder på hus?

Idag har jag testat mitt nya vidvinkelobjektiv för att se om det klarar av att ta skarpa bilder av hus. Det förra exemplaret klarade av skärpa på statyer och människor, om man nu vill ha dessa i ”konstnärlig” (förvriden) tappning, medan det inte gick att få skärpa på det som man köper ett vidvinkelobjektiv för att fota: arkitektur.

Det var kallt och grått ute idag så jag höll inte på och fipplade med tvåtusen inställningar utan på väg mellan Stadsbiblioteket och Mahogny (trevligt café nära Chalmers) så stannade jag bara till lite nu och då, såg till att jag verkligen höll kameran stilla och siktade på en byggnad (inte bredvid) och knäppte jag av. På vägen dit satt vidvinkeln på Canon Service Centers lånekamera, och på vägen därifrån hade jag det på mitt eget kamerahus.

Canon EF-S 10-22mm på lånehuset. Autofokus, fokuspunkt mitt i bilden. Är jag kinkig som inte direkt känner att jippi, med det här objektivet kan jag fota bilder som duger att trycka i en bok?

Canon EF-S 10-22mm på mitt eget kamerahus. Autofokus, fokus i mitten av bilden. Riktigt hyfsad bild tycker jag själv (men så är ju trädet rätt mycket närmare än vad husen på de andra bilderna är). 

Canon EF-S 10-22mm på mitt kamerahus. Autofokus. Bilden är beskuren men inte redigerad för övrigt. Inte direkt vykortskvalité på den här bilden. Men kanske är inte EF-S-objektiv bättre än så här?  

Vad ska jag säga? Vad tycker ni? Alla bilder är oredigerade, det är möjligt de skulle se bättre ut med lite noise reduction eller om det varit mindre kompakt molntäcke. Jag är inte så där helt begeistrad men det är väl inte totalt oskarpt i alla fall? Avståndsmätaren rör sig precis som på förra objektivet mellan 0.24 och upp till 1 meter men aldrig däröver med autofokus. Jag testade manuellt fokus och drog avståndsmätaren över 1 meter, det vill säg till oändligheten. Då blev hela bilden totalt suddig.

Canon EF-S 10-22mm på lånehuset, manuellt fokus ställt på oändlighet. Jag hade ju trott att någon del i bilden, typ Kungsportsplatsen, skulle bli skarp här. 

Vad ska jag göra? Knalla tillbaka med det? Nöja mig? Vänder mig särskilt till er som har detta objektiv själva.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)