Utsikt över vieux Nice från Le Château

Det var egentligen en ganska stollig idé att ge sig av hemåt Sverige när Riverian är som allra vackrast (och inget riktigt akut väntade i Sverige). Men när jag nu ändå skulle iväg på denna stolliga resa fick jag idén att ta vägen runt centrala Nice på väg mellan Antibes och flygplatsen. Egentligen var det ingen dum idé, jag åkte med lätt packning och kunde därför åka den billiga buss 200 (€1) istället för dyra flygbussen 250 (€8) och samtidigt utöka min samling av foton från Nice. Det stolliga låg i att jag nödvändigtvis skulle ha en bild med utsikt. Jag hade sett bilder tagna uppifrån Le Château (typ ett av Nice mest besökta ställen) och fått för mig att en sådan bild måste jag också ta (för det är ju ingen annan som tagit den).

Fiffigt som sjutton. Visserligen åkte jag med lätt packning, ”bara” dator, kamera, teleobjektiv, ett par jackor, en liter vatten, lite fika, någon bok och några andra småsaker – men ändå. Det blev tungt på ryggen. Och i benen satt effekterna av onsdagens kombinerade motionstur och utforskning upp och ner på Cap d’Antibes. Vad var det för fel att sätta sig på ett café och studera folklivet som avslutning på resan? Nej, här skulle det studsas omkring och fotograferas med utsikt minsann.

Upp upp upp. Colline du Château är en 92 meter hög kalkstensklippa mitt mellan vieux Nice och hamnen Lympia. Namnet är egentligen falsk marknadsföring, det låg ett stort slott eller fort här en gång i tiden, men det revs för flera hundra år sedan. Däremot finns det en park, ett antal souveniraffärer och några restauranger. Här och där låg det lite nedrasade rester från slottsanläggningen och på ett ställe höll de på att gräva ut en kyrka. På vägen upp passerade jag en annan kyrka och två kyrkogårdar.

Gamla stan i Nice – ett gytter av smala gränder

Här är då bilden jag gjorde mig så mycket besvär för. På den kan man se flera av Nice sevärdheter. I mitten charmiga la vieille ville. Det är lätt att förstå varför det finns så många smala Lady & Lufsen-gränder när man ser den här bilden… Gamla stan ser uppifrån ut som ett V, staden begränsades av naturliga hinder, klippan jag står på, Medelhavet och en grön korridor. Den gröna korridoren var en å när gamla staden byggdes. Paillon är numera ordentligt kulverterad och ovanpå är det istället byggt lite olika parker. Kanske kan den som känner till Nice också ana de typiska röda husen runt Place Massena (rakt ovanför det rosa kyrktornet i mitten). I vänstra delen av bilden kan man ana en del markiser i en rektangel. Det är marknaden Cours Saleya.

Om det är någon mer som vill ha en liknande bild och också har tung packning att släpa på kan jag tipsa om att det finns hiss!!!
(Från Promenade des Anglais-hållet).

chefstomaten