Varning för datorer från Asus

För ett drygt år sedan var jag så glad. Jag hade efter en månads finansiell vånda köpt mig en ny dator, en vacker slimmad rosa sak som startade på ett kick. En och annan detalj lämnade lite övrigt att önska, jag fick lära mig en ny fingersättning där jag hamrade ner tangenterna och jag saknade en del snabbtangenter men i stort sett var jag kanonnöjd. Jag tyckte min nya rosa Asus var så snygg att den fick vara med på bokomslaget till Förverkliga din bokdröm.

Installera om datorn smart råd – för Asus

Efter ett par månader började problemen. Musplattan fick spatt och började flytta markören hej vilt över skärmen. En vanlig statusuppdatering på Facebook innebar ett evigt klippande och klistrande då bokstäver inte alls hamnade efter varandra där jag trodde jag skrivit in dem utan lite varstans.

Jag kontaktade Asus och fick rådet att installera om allting på datorn. Det är ett skitsmart råd från deras sida. Det tog mig en veckas arbete att få in allting på datorn, ställa in lösenord och organisera den som jag ville när jag köpte den. Var jag sugen på att göra om detta för att felsöka om det skulle avhjälpa problemet med den trasiga musplattan? Knappast. Jag tejpade över den med en kartongbit istället.

Zenbook svartnar

Med Zenbook ville Asus ta upp kampen med Mac i segmentet ultratunna laptops. En av de funktioner Macägare ofta lyfter fram är att Macar startar på en gång, de bootar inte upp så länge att användaren hinner både göra och dricka en cappucino med avancerade mjölkskumkreationer.

Zenbook var försedd med en liknande funktion, sätt datorn i sovläge och den startar på ett par sekunder. Förutom när den inte startar alls. Ibland gjorde den nämligen inte det. Startade alltså. Då fick jag hålla inne strömknappen en stund tills datorn stängde av helt och sedan kunde starta från grunden igen.

Jag borde ju ha insett att det var osäkert att spara något på en dator med denna egenhet.

Jag borde ha varit bättre på att ta back-up.

Det är väldigt lätt att vara efterklok. 

En kväll i Antibes när jag satt och tittade på Montalbano stängde datorn bara av. Menyrutan med valen om jag ville att datorn skulle sova, stängas av eller göra ingetdera blinkade förbi innan datorn svartnade. Inget ovanligt, det gör den ju ibland. Men till skillnad från tidigare vägrade den starta igen. Den blinkade lite retfullt ibland åt mig.; haha, du borde ha gjort den där back-upen du tänkte på igår. 

181342260a4111e3816522000a9e48f9_7

Hann aldrig synka…

Dagen efter, precis när jag var på väg ut genom dörren för att besöka det nyrenoverade Renoirmuseet hörde jag helt plötsligt Windows-ljudet. Jippi – datorn har vaknat! Jag började svara på mejl, läste nyheterna och sedan kopierade jag alla mappar till min dropbox. Jag hade lärt mig min läxa. Ifall datorn skulle få något mer ryck så skulle jag minsann ha alla mina pågående bokmanus sparade i molnet.

Om jag hade hunnit trycka på synkronisera vill säga.

Vilket jag inte hann innan sova, stänga av eller göra inget-menyn blinkade förbi och datorn svartnade igen. Lamporna lyser under ett par tangenter men startar gör den inte. Det är rätt lätt att googla på fenomenet och inse att jag är inte den första som råkat ut för detta.

Zenbook saknar hårddisk

Nåväl, bara att ta en veckas semester och när jag återvänt till Sverige lämna datorn till en datorkunnig person som kan rädda informationen ur hårddisken. Dags för nästa käftsmäll. Datorn har ingen hårddisk.

Informationen ligger lagrad på något annat, ett chip eller vad det var som är fastlött och inte går att ta loss och tömma på information…

Köp inte Asus

Jag har mejlat Asus igen och fått svar att jag är välkommen lämna in datorn men bör läsa de finstilta villkoren noggrant. Jag antar att det betyder att när garantitiden passerat (vilket den gjort) så tar de inget som helst ansvar för produkten. Jag vet inte om jag ska säga att jag hade otur som hade en dator som höll drygt ett år. Kocken köpte också en Asus fast en annan modell och den höll inte många veckor. Men då fick han ju den åtminstone lagad.

Hänvisad till mobilen

Det har ramlat ut en del korta inlägg med rubriken Dagens bild. Det är bilder från Instagram som jag publicerat – det bästa jag lyckats åstakomma från mobilen. WordPress-appen och jag blev inte vänner. Blir nog en del sådant framöver förutom när jag kan låna en dator här och där. Existerar internetcaféer fortfarande?

Edit 11 oktober 2013: När man är stressad är det inte alltid lätt att läsa det finstilta. Det var webbhallens (affärens) garanti som var ett år. När jag vände på datorn så stod det i mycket liten stil att den hade två års garanti. Den är därmed numera lagad.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on oktober 11th, 2013 at 09:15 f m