450 kr för en kaffe på McDonalds!

De står inte för spänning, udda matupplevelser eller unikhet på något sätt utan de är praktiska, smidiga och trygga. Jag talar om kedjorna längs motorvägarna.

Alla vet vad det stora gula M:t står för. Sedan 1986 har BicMac-index används för att jämföra prisnivåer i olika länder eftersom BicMac är samma över hela världen.* På McDonalds finns hamburgare, toaletter, sopsortering, unga anställda, wifi, drive through, parkering, barnanpassat, sugrör, läsk, ketchup, relativt sett gott kaffe och bord av plast. Ett koncept. Samma överallt. Bekant. Du vet vad du får.

McDonalds Lindvreten bryter konceptet

Igår gjorde jag som jag gjort många gånger tidigare, svängde av E4:an vid ett McDonalds för en kopp kaffe. Jag drack min kaffe och min ramlösa, laddade min mobil och sa till den hjälpsamma killen som tog hand om min sopsortering att det var fint inrett.

Sedan körde jag vidare mot Göteborg. Efter en stund märkte jag att det fladdrade en papperslapp på vindrutan. Jag suckade över att reklamutdelarna börjat härja längs motorvägen men körde av (givetvis på en plats som saknade påfart söderut) för att ta loss den. Reklamen var dock rätt liten, saknade skrikiga budskap och färgbilder. Inte heller var den handskriven som en ”ursäkta att jag bucklade din bil”. Lappen var maskinskriven, utfärdad av P Service och hade rubriken kontrollavgift.

Men hur då? Jag har ju inte parkerat någonstans. Jag har ju bara varit på McDonalds! Och jag är säker på att jag stod inom de vita strecken och inte på handikapplats. 

En p-lisa på McDonalds måste vara där för kaffet

P-böter på McDonalds – det är som Statoil utan bensin. Eller ett McDonalds utan BigMac.

Medan jag drack mitt kaffe tog jag en bild av en cool lampa. Jag fick ta ett par bilder för det kom en del folk i vägen. Bland annat kom en parkeringsvakt. Reflexen när jag ser en p-lisa är att rusa till mitt fordon för att flytta på det – även när jag cyklat. Men nu var jag ju på McDonalds och där är kundparkering gratis så jag satt lugnt kvar. Hon var säkert där av samma skäl som jag, för att dricka en kopp kaffe.

inredning McDonalds

Att erbjuda ett valfritt mervärde till kunder är ok

* Jag satte i stjärna längre upp. Det är inte riktigt sant att alla McDonalds över hela världen ser likadana ut. Kaffet på McDonalds på Promenade des Anglais i Nice serveras i mindre muggar ur en riktig espressomaskin och i Tyskland har jag sett separata cafédelar på McDonalds. Till skillnad från min svenska parkeringsbot innebär dessa inga inskränkningar i McDonalds-erbjudandet utan att McDonalds lagt till något som innebär ett valfritt mervärde för kunderna.

Dessa extra erbjudanden utöver det vanliga utbudet är dessutom synliga för kunden när kunden är inne i byggnaden vilket är rätt plats. Eftersom McDonalds är en välkänd kedja ställer sig knappast någon utanför för att se om den stora skylten med det gula M:t ser ut som den brukar.

I alla fall gjorde inte jag det igår. Det är möjligt att det på McDonalds Lindvreten fanns någon liten infoskylt någonstans att deras kundparkering inte fungerade som kundparkeringarna på hundratals andra McDonalds. I så fall såg jag den inte eftersom jag trodde att jag visste vad McDonalds erbjöd.

Hade McDonalds Lindvreten delat ut p-skivor i kassan ”missa inte att vi inte kör hela McDonaldskonceptet, spring ut med denna till bilen för annars riskerar kaffet att bli onödigt dyrt” hade det varit en sak. Då hade de varnat kunderna att på detta McDonalds var erbjudandet inte det som det kunderna förväntar sig.

Sprid denna varning!

Totalt chockad la jag upp bilden på p-boten i sociala medier och fick genast många förvånade utrop till svar. Samt en person som drabbats av samma sak ”trodde inte det gick men tydligen”. Det är uppenbarligen fler än jag som har en bild av att i McDonalds koncept ingår gratis kundparkering.

För att inte fler ska drabbas – sprid gärna detta inlägg vidare och varna andra. Hur många McDonalds som detta gäller på vet jag inte men säkrast att undvika McDonalds helt. Det ska i alla fall jag göra.

chefstomaten