Vigelandsparken i Oslo är mäktig

Alla vänner och bekanta som åker till Oslo verkar besöka Vigelandsparken. I alla fall tycker jag att selfie-bilder därifrån är nästan lika vanliga som samma typ av bilder från Operahuset i sociala medier. Nu har jag också besökt parken och tagit en massa bilder. Dock utan att min jättedunjacka kom med på bild.

Jag kan rapportera att parken är en mäktig upplevelse. Det är storleken som gör det. Hela Frognerparken är rejält tilltagen och korsas av pampiga alléer. Däremellan är det stora gräsytor som vid mitt besök var vita av rimfrost.

Sedan är det själva statyerna av Gustav Vigeland. De är över 200 stycken och utspridda över hela parken. De är särskilt koncentrerade runt en stor pampig huvudgata. Den kröns på en höjd av den så kallade monoliten.

På den översta bilden anas livshjulet som markerar ena änden av parken. Bilden är tagen vid den 14 meter höga monoliten som är huggen i sten.

Åt andra hållet är det mer bronsstatyer, de kantar bron och fontänen.

Även i november var det gott om turister i parken som fotograferade sig själva med statyerna. De var inte ensamma, parken användes också av hundägare och joggare.

Det ska finnas ett café vid huvudentrén. Jag tror att vi missade båda delarna eftersom vi parkerade vid en sidoentré. Däremot såg vi ett café i Bymuséet när vi var inom och lånade faciliteterna.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)