Vykortssöt del av gamla Antibes – Safranier

En av mina favoriter i Antibes är gamla stan mellan Port Vauban, Place de Gaulle och Albert 1: oregelbundna smala gränder kantade av bleka pastellhus med fönsterluckor av trä. De är byggda ovanpå den liguriska, grekiska, respektive romerska staden. Här och där öppnar sig gränderna i oväntade torg med uteserveringar och i nedervåningarna trängs små butiker med eleganta restauranger. I husens övre våningsplan finns lägenheter som på mäklarspråk har pittoresk charm eller idyll med potential. En av de bidragande orsakerna till charmen är alla blommor. I otaliga krukor bredvid portar och på fönsterbrädor trängs bouganvilla, rosor, pelargoner, blomman för dagen, vinrankor, murgröna samt diverse växter jag inte vet namnet på. De kanske inte alla är superfrodiga men sammantaget bidrar de till charmen.

Safranier – egen stadsdel i gamla Antibes

Allra charmigast är husen i området Safranier. Det är en form av egen stadsdel, en frizon med eget rådhus inrymt i en restaurang. Jag brukar ta Rue du Haut Castellet åt ena hållet, därefter vika av antingen ner till havet eller in på tegelbelagda Rue du Bas Castellet, nästan lika charmig den. Den första vägen, eller snarare gränden, har jag utnämnt till fotoobjekt nummer ett. Den är exakt en Citroen bred, har en mur på ena sidan och vackra trädörrar på andra sidan. Jag har fotat den vår och höst, morgon, middag och kväll, i solsken och efter regn. Den perfekta bilden har jag dock ännu inte tagit, är inte ens säker på att bilderna i inlägget är mina bästa försök hittills.

Fler blogginlägg från Safranier

Ovanstående är det första inlägget från Safranier men inte den sista på bloggen. Läs t ex om fyrkantsboule, julstubbe och en minnesplakett till Zorbas skapare. (Editinfo: sista stycket och bilden nedan tillagt 2019.).

Safranier, Antibes
Jag har fortsatt att fotografera det här området. Så här blev ett foto sommaren 2019.
chefstomaten