Restips på Akademibokhandeln

Toppenkväll med dessa kollegor och många frågor från publiken! Tack #karavanreseguider och #Akademibokhandeln. #resekväll #restips #reseguider #livetsomförfattare #MittNice #mittlondon #mittstockholm #mittnewyork #mittmarrakech

Igår var det resekväll på den stora Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm med Karavan reseguider! Jag koncentrerade mig mest på vad jag själv skulle säga, men några saker som mina trevliga kollegor berättade fastnade ändå.

Anna Lena Stålnacke Mitt Marrakech

Anna-Lena har rest till Marrakech i tjugo års tid och berättade målande om hur staden har förändrats. Idag finns det fler hippa designerbutiker än förr. Tack vare en närbelägen filmstudio är det tätt mellan filmskådespelarna. Men tusen och en natt-känslan och de vänliga människorna finns kvar, om man går till rätt ställen.

Hon tipsade också om ett torg där det rullar in hundratals mobila matvagnar. Där bör man absolut äta menade hon. Är man bekymrad över hygienen så håller man sig till sådant som är nygrillat eller kan ätas med händerna så spelar det ingen roll om besticken inte är så väldiskade.

Sedan jag träffade Anna-Lena första gången har jag insett att till Marrakech måste jag åka någon gång.

Johan Lindberg Mitt Stockholm

Johans råd var att ibland vara turist i sin egen stad, ta sig till en stadsdel man inte brukar vara i och gå runt där.

Utmaningen med att skriva en guidebok om sin hemstad var för honom att blanda udda företeelser med de klassiska ställena så att boken kan fungera både för de som ska uppleva staden för första gången och de som vill fördjupa sin kunskap om staden. Han slog också ett slag för Ivar Los park på Mariaberget.

Jag blev i alla fall övertygad om att jag måste ha ett ex av Mitt Stockholm och köpte en signerad bok. 

Mia Gahne Mitt New York

Mia bjöd på många bra råd, som att nöja sig med att se Times Square från taxin och istället promenera runt i trevligare delar av staden. Gå är överhuvudtaget det rätta sättet att uppleva New York.

Hon förordade också att man ska äta middag vid bardisken på restauranger. På det sättet lär man känna den bättre och slipper boka bord fem månader i förväg, vilket en del av hennes vänner gör.

Det var evigheter sedan jag var i New York men nu blir jag verkligen sugen på ett nytt besök.

Jon Pelling Mitt London

Jon tar i sin guidebok med oss till östra London. Det är en del av staden som varit mindre känd men har fått ett uppsving på senare år. På grund av att tomtpriserna i London är så höga frodas kreativiteten. Ett gammalt garage eller utrymmet mellan några byggnader kan plötsligt användas till en food market.

Jon berättade att utmaningen att skriva guideboken framför allt låg i att hitta ett bra sätt att dela upp den stora staden. Han uppskattade att få skriva sitt London och inte ett allmänt reklamblad.

Östra London är verkligen ett vitt område på min karta (när jag jobbade i museisvängen var jag en flitig gäst i de västra delarna) – dags att åtgärda tror jag.

Kristina Svensson Mitt Nice

Jag berättade att bästa tiden att resa till Nice är på hösten när det är svensk sommartemperatur, lagom mycket folk och dessutom skördetider. Det är exempelvis säsong för muskatdruvor – söta smakbomber som inte liknar något som säljs i Sverige.

På frågan om favoritutflykter nämnde jag två tågresor, dels tågresan österut till Ventimiglia och dels kottetåget till Entreveaux. Jag såg att några nickade i publiken när jag beskrev hur vackra dessa tågresor är.

11809889_629338120540473_226845575_n

Roligt med många frågor

Första delen av kvällen var en scendel när vi svarade på frågor som ställdes av Cecilia från förlaget. Därefter var det mingel med signering. Då kunde folk komma fram och ställa frågor till oss. Den vanligaste frågan som jag fick var den här.

Hur kom du på idén att skriva en bok om Nice?

Mitt Nice är faktiskt inte min idé utan förlagets. De hittade den här bloggen där jag på den tiden mest skrev inlägg från franska Rivieran och frågade om jag ville skriva Mitt Nice. Vilket jag gärna gjorde.

Kan du inte skriva en guidebok om Ligurien också?

Jag får se, det är lite upp till förlaget vilka titlar de tänker sig i serien. Det vore givetvis roligt att upptäcka grannområdet österut, men först ska jag bli klar med mitt stora projekt Strövtåg runt Antibes som jag hållit på med i åratal.

Var bor man bäst och billigast i Nice? 

Flera av mina vänner gillar Grand Hotel le Florence som ligger centralt i Nice. Ska man vara på plats ett tag rekommenderar jag att hyra en lägenhet så att man kan utnyttja alla fina råvaror som finns att köpa på marknaderna. Jag har haft en plan att samla ihop en lista med svenskar som hyr ut lägenheter på franska Rivieran, men den är inte klar.

Kan du tipsa om en bra och lätt vandring? 

En flack och trevlig vandring är längs La Brague mellan Valbonne och Biot. Jag har bloggat en del om olika vandringar, det här var mina fem favoritvandringar 2010. Och här är mer info om vandring.

Tack till alla som kom till Akademibokhandeln igår, lyssnade, ställde frågor och köpte böcker!

PS! Det kommer att bli fler resekvällar framöver. Håll utkik exempelvis på Mitt Nice Facebooksida.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)