Kända sevärdheter i Luberon: Sénanqueklostret

Igår sprang vi runt på tvåstjärniga sevärdheter i västra Luberon för att jag skulle skaffa mig en bild av om de är värda sin berömmelse eller ej. Jag ska meditera över frågan över några kaffe. Mitt initiala svar är att det finns en anledning till att de är välkända och lockar många besökare, men att det finns mycket fint att upptäcka i Provence och frågan är om det är helt nödvändigt att spendera en timme på en guidad tur i ett kloster för att få reda på vad munkarna äter till middag. Man kunde förstås ha förstått mycket mer om man var en aning vassare på franska men för mig flöt guidens ord ihop i klostrets utmärkta akustik. Att det var snorkallt och att jag lämnat tre lager med varma kläder kvar i bilen bidrog kanske till att min koncentration inte var på topp.

Läsare med lokalkännedom inser att jag varit på Abbaye de Sénanque, ett av de tre kända cistercienserklostren i Provence, även kallade de tre systrarna. De andra är Silvacane och Le Thoronet. Le Thoronet besökte jag häromdagen medan Silvacane var det några år sedan jag åkte förbi. Får se om jag hinner med ett återbesök som ett led i det här reseguidesprojektet.

Abbaye de Sénanque

Abbaye de Sénanque ligger naturskönt i en stillsam dal nedanför Gordes i kanten på Luberonbergen. Det är omgivet av ekskogar som är genomkorsade av vandringsleder.

Klostret är 850 år efter att det grundades återigen bebott av munkar, tio bröder och en abbot. Vi såg dem gå runt på fälten i samspråk.

Bilden ovan med klostret med lavendelfältet framför är utan konkurrens det vanligaste vykortsmotivet från Provence. Det används också som omslagsbild på många böcker. För att ta en bild som passar som omslag till en bok vore ett besök en tidig morgon i juli klart bättre än en eftermiddag i mars med motljus. Bilden blev bara grå.

Optimalt skulle jag besöka alla platser flera gånger för att både få snygga bilder och gå guidade turer. Imorgon står Luberon på schemat igen men då är målet mindre kända ställen för att se hur de står sig mot kändisarna.

Gårdagens total blev 50 mil i bil, 13 timmar, 12000 steg och 403 bilder.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)