14 juli på franska Rivieran

Den 14 juli är det Frankrikes nationaldag, Fête Nationale, Quatorze Juillet eller Bastille Day på engelska. Då firas stormningen av Bastiljen 1789 som var starten på franska revolutionen. Jag har varit på spaning efter vilka ingredienser som är viktiga för att fira nationaldagen på rätt sätt.

Fyrverkerier överallt 14 juli 

Fyrverkerier är a och o under nationaldagsfirandet. I Antibes äger de normalt rum kvällen före, men inte i år, för årets upplaga blåste in. Lite snopet, så dagen efter åkte jag till Cannes. Vad händer? Jo självklart var fyrverkerierna inställda även där på grund av ”väderomständigheter”. Hade jag inte kunnat räkna ut detta? Nä, den eventuella vinden hindrade inte Cagnes-sur-mer från att brassa av sitt.

Jag har också läst att smällare är vanligt förekommande. Specialiteten lär vara att lägga en smällare i en tom ölburk, tända på och sedan slänga ner ljudbomben någonstans där det låter maximalt, som tunnelbana eller gångtunnel. Detta har jag alltså bara läst om. Förra året tyckte jag det var märkligt lugnt i Antibes – är det bara utlänningar här? Nejdå, här finns minsann en massa fransmän, men Antibes borgmästare har förbjudit smällare. Mycket klokt beslut om du frågar mig och ett par tusen hundar.

Militärparad i Nice

I alla stora städer paraderas det. Jag har sett långa rader av militärer på tv från Paris och i Nice var Promenade des Anglais avstängd hela dagen. Det var lite speciellt i år för just idag läggs flygbasen BA943 i Roquebrune-Cap Martin ned. Vilket förklarar varför jag sett så många militärflygplan flyga förbi i olika formationer på sistone. De övade helt enkelt inför sin slutuppvisning. Inga foton på dessa tyvärr. Svårt hinna hem och hämta teleobjektivet när de forsar förbi.

Pick-nick överallt

Jag gjorde som sagt ett försök att åka till Cannes men när fyrverkerierna var inställda där också återvände vi till Juan-les-Pins. Där var mer människor än jag trodde det var möjligt på en liten yta och det var helt lögn att ens parkera en leksaksbil någonstans i närheten av Juan. Istället åkte vi runt lite och det finns inte en strandremsa där det inte pågick någon form av festlighet. Vi åkte upp till fyren La Garoupe och gissa vad – där var det också en jättefest.

Mer jobb än firande för mig

För min del blev det ett ganska begränsat firande för jag satt framför datorn i princip hela dagen. Jag var utanför dörren tre gånger, en gång för att fotografera klossturneringen i Safranier (vilket gick sådär), en gång för att handla bröd (och konstaterade att det var gratiskonsert på stora torget) och så bilturen på kvällskvisten. Nåväl, vad är väl en bal på slottet.

Edit: 14 juli 2016 förvandlades nationaldagsfirandet i Nice till blodbad av en terrorist.

chefstomaten