3 små rum – mysigt men slår inte the Rover

Variation är bra, därför träffade jag tjejerna på puben 3 små rum, istället för på stamställena the Rover eller Ölrepubliken. Jag har varit nyfiken på 3 små rum sedan Fritz var där i höstas och rekommenderade stället varmt. Man måste nästan ha fått en rekommendation för att hitta dit, 3 små rum är nämligen en ganska liten pub en halv trappa ner på Kristinelundsgatan, en parallellgata till Vasagatan. (Det ligger mitt emot Flying Barrel.)

I en mysig källarlokal trängs en bar med öl från mikrobryggerier, en vägg med ölflaskor från världens alla hörn och några bord med inte alltför bekväma stolar. 3 små rum signalerar att här är ölen i centrum, utanför hänger en Delirium-skylt, personalen bär tröjor med texten ”Don’t ask for blask” och skyltar deklarerar att detta är Carlsberg-fritt territorium. Kort sagt, detta är en undangömd pub för ölnördar. Vilket gjorde mig en aning överraskad över bemötandet.

Först fick jag vänta en bra stund på att barkillen skrev färdigt ett mejl. Under tiden hann jag spana in att de hade en öl som hette något i stil med Bryggare Bings 1000:e bryggd. Kul namn men det gav inte så många ledtrådar till vad det var för häxbryggd. När mejlet var klart utspann sig följande konversation.

– Den där Ocean-ölen, vad är det för typ av öl.
– Det är en ale – en sorts mörk öl.
– Jaha, men vilken typ av ale?
– Det är en mild om du vet vad det är.
– Tack jag tar en.

Alltså. För det första så om jag är kund så uppskattar jag inte att behöva vänta (så stort är inte stället och så många kunder har de inte). Sedan hatar jag att bli behandlad som mindre vetande. (Och har svårt att förstå att man på ett ställe med den profilen inte förutsätter viss grundnivå hos gästerna. Jag var förvisso en helt ny gäst, och jag tillhörde det underrepresenterade könet men vem letar sig fram till 3 små rum om man inte har ett visst ölintresse?). Sedan är ale inte synonymt med mörk öl (många IPA:or är ljusare än lager).

Han kunde sagt ”Det är en mild, en typ av ale med låg beska”. Exempelvis. Eller, snott infon från Oceans facebooksida:

Idag brygger jag min 1000:e brygd som kommersiell bryggare. Det blir INTE en öl med 1000 BU (enheter beska), 1000%, konstiga frukter eller kryddor och defentivt inte bävergäll. Utan en ale på 4,8% gjort på malt, humle, jäst och vatten som avnjutes bäst på puben i ett pintglas. Skål från Bryggare Bing!

Ölen? Jodå, den var en trevlig bekantskap. Men jag tror jag återgår till stamställena.

Tyvärr tog jag inga bilder! Så här ser Ocean bitter ut i ett Ocean-glas (på tre små rum serverades Ocean-ölen i Duggesglas)

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)