Jul och nyår i Frankrike

Hur är det att fira jul och nyår på franska Rivieran? Jag åkte dit, spanade efter en typisk fransk jul och hittade: champagne, skaldjur, julkrubbor och massor av kakor. Det allra bästa var dock oväntat, läs vidare för att se vad i denna sammanfattning av min andra jul! (All färgad text är länkar till andra inlägg).

I boken Ett år runt Antibes finns ett helt kapitel om franska jultraditioner.

Strulig resa dit med Lufthansa/SAS

Transavia hade lagt ner min favoritrutt från Köpenhamn till Nice och City Airlines direktlinje från Göteborg är förvisso direkt, men i deras småplan är antalet billiga biljetter begränsat. Alltså blev det återigen stora Lufthansa.

Jag skulle flyga en tisdag eftermiddag med ett långt stopp i Frankfurt. Just Frankfurt hade haft en del strul med snö under helgen men flygplatsen skulle enligt uppgift öppna igen. För morgonplanen var det varierad kompott och jag räknade med att Lufthansa skulle ställa in en del flighter till små resmål (som Landvetter) tills de fått ordning på logistiken. Två timmar före avfärd ställde de mycket riktigt in mitt plan. Det bekymrade mig inte. Just Nice har täta förbindelser med många orter i Europa och jag räknade med att bli ombokad till kvällsplanet, via München eller via något annat ställe. Åkte ut till Landvetter där Lufthansas ombokningar hanteras av SAS.

Just SAS lär ha de allra högsta overhead-kostnaderna av alla flygbolag (sägs det, jag träffade förvisso en kvinna på planet hem som påstod att det är en myt som SAS ledning har spritt ut för att kunna sänka lönerna. Hon berättade också att allt i skandalboken om Kungen är sant). Oavsett vilket så undrar jag om SAS verkligen har rätt personer anställda? Jag bevittnade nämligen ett totalt informationshaveri och träffade på en representant för SAS som bör byta jobb. 30 timmars kö till ombokningen innebar att jag på kvällen fick återvända hem igen med oförrättat ärende, men med kunskapen att kaffet på Landvetter är uselt och säkerhetsvakterna trevliga.

Tack vare att jag klev upp i ottan (efter en timmes sömn) och att snälla Biologen räddade pansarkryssaren från korttidsparkeringen, där jag hastigt dumpade den för att kasta mig på ett plan via Kastrup kom jag ner till Riveran före jul.

Fransk jul: skaldjur, gåslever, champagne, sötsaker och jippon

Väl i Frankrike hade jag bråttom bråttom att forska i frågan om franska jultraditioner. Det stod snabbt klart att skaldjur, gåslever, champagne och allehanda sötsaker stod på schemat. Just i sötsaksfrågan gjorde jag en grundlig research, så grundlig att jag blev väldigt less. Det var julstubbar, makroner, fler makroner och galette och en del annat också. Det var bara upptäckten att Rivierans bästa konditori, Cottard, råkade ligga i gamla Antibes som fick mig att fortsätta testandet.

Andra jultraditioner vi hann upptäcka var att varenda by hade någon form av julbelysning (inte alltid så snygg) och att julkrubbor var stora affärer. Julafton är en vardag med öppna affärer, så efter att vi sett Kalle Anka promenerade vi in till gamla Antibes. Drack vin chaud på den parkeringsplats som förvandlats till skidanläggning och såg veteranvespeklubben åka runt i tomteparad.

Efter jul utnyttjade vi Antibes dyra sophämtning. Inget knipsande av julgranen i småbitar eller körande till tipp här inte. Vi släppte bara ner den från balkongen rakt ner på gatan. Med pynt och allt. (Sedan bar jag förvisso bort den till grannhuset så den inte stod precis nedanför vår balkong). Vips, dagen efter var den hämtad.

Sjukdomar, uselt väder och trasiga avloppsrör

Innan jag åkte noterade jag att YR spådde strålande solsken om två dagar. Det fortsatte de med under hela helgen, bara det att de två dagarna hela tiden flyttades framåt. Istället fick jag nöjet att vara med om den kallaste vintern sedan 1950-talet. Kocken läste någonstans att Nice flygplats hade 98 soltimmar, mot normala 140 i december (Göteborg har som jämförelse i snitt 38 soltimmar i december). Och de 98 soltimmarna måste alla skinit långt före jul!

Mitt oflyt tog inte slut med den försenade resan ner eller regnet. Först blev vi sjuka i omgångar om vartannat. Därefter gick ett avloppsrör sönder, fyllde källaren med avloppsvatten, pajade bilhissen och gjorde oss billösa.

Antibes, Cagnes eller Grasse är året-runt-orter

Precis när jag ställt in mig på att det var buss som gällde, och gjort en utflykt till Nice, kom det ett påbud att evakuering av källaren skulle ske. Bilhissen kördes manuellt och vår bil var allra först ut. Plötsligt hade vi bil igen men ingen parkering. Vi passade på och for till Verdon. Det var kanske inte helt rätt vald dag vädermässigt, för att ge sig av dit men oj vad skoj det var att se den mäktiga kanjonen.

En sak vi har lärt oss är att det är skillnad på ort och ort. Om man planerar att slå sig ner för gott på Rivieran, eller i alla fall tillbringa vintern där, då är det Antibes, Cagnes-sur-mer och möjligen Grasse som gäller – de är de enda orter utanför storstaden Nice som lever även över vintern. Annars är det stängt och igenbommat! En fördel med sight-seeing på vintern är att det är lättparkerat. Något vi utnyttjade i medeltida Haute-de-Cagnes och i exklusiva Mougains.

Bäst: fyrverkerifritt nyår!

På bilden beundrar en älskad familjemedlem utsikten från Mougains. Just den här familjemedlemmen hatar verkligen fyrverkerier. Nyår i Sverige förvandlar honom till ett darrande asplöv som kryper omkring och försöker gömma sig från tidiga eftermiddagen till sena småtimmarna. Det skär i hjärtat att se, varför han de senaste nyårsaftnarna har blivit utskjutsad på fjället. Där har en eller två frivilliga suttit med honom i bilen i timmar, tills det varit möjligt att återvända till bebodda trakter. Inga sådana problem i Frankrike. Det säljs inte en smällare, inte en fyrverkeripjäs, i någon affär. De fyrverkerier som finns anordnas och annonseras och sker på slaget tolv. Om detta beror på att Frankrike är en hundälskande nation eller för att någon miljöpamp har slagit ner handen och förbjudit spridning av tungmetaller, det vet jag inte men det är underbart oavsett!

När det alltför snabbt blev dags att resa hem igen visade det sig att min biljett var ”cancelled” eftersom jag enligt datorn inte använt nedresebiljetten. Lufthansas personal i Nice löste dock detta på tre röda.

inga bilder hittades

Totalt sett så var det en annorlunda jul med både höjdpunkter och dalar. Jag kanske föredrar jul med snö och skidåkning men är inte främmande för att göra ett till försök med fransk jul. Helst med mer sol och så sprida ut kaktestande på fler dagar. Närheten till öppna affärer, all champagne och god mat hörde till mina favoriter.

Följ de färgade länkarna för mer info om vår jul på franska Rivieran.

Julpyntat i Nice (en bild som var månadens bild i min fotokalender december 2015)

Tillägg: Tretton efterrätter och mer ostron

Det som saknas i min beskrivning ovan av min andra jul i Frankrike är förstås traditionen med de tretton efterrätterna. De har jag ägnat mycket tid åt. Men de hamnade i ett annat inlägg.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)