Soltimmar i Antibes i december

För två år sedan firade jag jul i Antibes för första gången. Det var en regnig upplevelse och jag var ganska överraskad när jag efteråt fick redan på att Antibes under december det året hade haft tre gånger så många soltimmar som Göteborg har i genomsnitt samma månad. Nu är kanske inte Göteborg världens soligaste stad vintertid men ändå att Antibes den sämste vintern i mannaminne hade tre gånger så många soltimmar än vad som kan förväntas i Göteborg säger en del.

Sedan dess har det slagit mig att det är skillnad på soltimmar och soldagar. Jag vet förstås i teorin allt om midnattsol och effekten som breddgraden har på solens uppgång och nedgång men det är en sak att veta i teorin och en annan att förstå den praktiska betydelsen. Det slog mig när jag körde från Täby ner till Mölndal en dag i december att det inte var mörkt vid tretiden som jag vant mig från Täby. Och när jag igår eftermiddag gick ut för att titta på julbelysningen i Antibes möttes jag av strålande solsken från en klarblå himmel. Det hinns helt enkelt med en hel del soltimmar på ett dygn på franska Rivieran om bara vädret är rätt. Vilket det är idag men enligt prognosen så är det ganska blandat väder som väntar. Vi får garanterat ingen vit jul men kanske en blöt.

Vill man ha lite vit-julkänsla så erbjuds den vid rutschkanan och skidspåret på ett av torgen i Antibes (fast i år var det vit plast och inte konstsnö som för två år sedan).

Mesta julstämningen erbjuds i alla bagerier och konditorier. Julstubbarna är har plockats fram ut garderoben. De här stod i fönstret på Florentine när jag knatade in för att köpa en varm campaillette. Jag blir faktiskt lite sugen på att ge stubbarna ett till försök trots att jag inte direkt var översvallande sist.

Jag återkommer garanterat med fler bilder från julfirande på franska Rivieran.

Cheerio så länge!

chefstomaten