8 426 kronor för att laga teleobjektivet

I början av månaden skickade jag teleobjektivet till kameradoktorn. Idag fick jag kostnadsförslaget för lagning: 8 426 kronor. Jag upprepar, åttatusen fyrahundra tjugosex kronor.

Jag vet inte om jag är mest chockad, eller om jag är mest arg på mig själv. Varför varför varför skulle jag säga ja när en medpassagerare bad att få flytta på min ryggsäck med alla mina värdesaker? Hon menade såklart inget illa men ryggsäcken hamnade upp och ner och min noggranna vaddering gällde undersida och sidor, inte uppifrån. Kamera med teleobjektiv for rakt i backen!

Inget rim och reson i förhållande till nypris

Jag publicerade ovanstående i förmiddags men ska nu utveckla lite till. Nypris för objektivet (ett Canon 70-200mm f4.0 L IS USM) är 11 000 kr (vilket är en tusenlapp mindre än jag betalade i augusti förra året).

Sätt nu 11 000 i relation till 8 500 kronor. I det förra priset ingår kostnader för utveckling, tillverkning, material, transport, lagerhållning, marknadsföring, samt marginal för åtminstone två led (Canon respektive Scandinavian photo). Hur kan det kosta nästan lika mycket att skruva i sär, ersätta eventuellt trasiga delar och skruva ihop igen? Någonstans är prissättningen skev.

Jag har skadeanmält till mitt försäkringsbolag Trygg-Hansa där jag har hemförsäkring med ”drulletillägg” och inväntar deras bedömning.

(Bilden är tagen i höstas när jag köpte objektivet. Idag är objektivet snett i en led.)

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)