Jag lider av manetfobi

Sedan jag såg en rosa manet i måndags har jag inte varit i vattnet. Tills idag. Jag befinner mig ändå på en av Medelhavets vackraste platser med kilometerlånga sandstränder inom promenadavstånd, inte ska väl en liten manet avskräcka?

Förut gick jag till Plage du Ponteil i princip varje em/kväll och simmade. Härligt! Som bonus hade jag tänkt bli så vältränad att ingen känner igen mig i Sverige. Men i måndags dök den upp, säsongens första manet. Och sedan dess har jag hållit mig på land (ok, det har regnat och varit lite halvtaskigt väder också).

Manetspaning i vattnet ger nackspärr

Jag gick länge längs strandkanten och spanade. Lider man av manetfobi så ser varenda kringflytande löv eller tångbit ut som en manet. Till slut så gick jag i. Men det går inte att simma avslappnat som manetfobiker, man simmar med huvudet som ett periskop och istället för de där långa avslappnade simtagen där man glider fram längs stranden, så vispar man runt runt för att inte röra sig framåt fortare än man hinner skanna av vattnet.

Vilken strategi ska man ta till? Ska man lägga sig bakom någon som promenerar ut (jag valde den långgrunda delen där man kan se ända till botten för att inte få några obehagliga överraskningar underifrån)? Och lita på att de har koll? Nackdelen är att det blir väldigt grumligt när någon går på sandbotten och medbadarna är kanske inte manetfobiker. Jag vill därför helst ha koll själv.

Medan jag låg där med huvudet på skaft och vispade runt i en cirkel med ca en meter i diameter (om jag klagar på nack/ryggont i morgon så…). Vad tror ni? Jovisst såg jag en kille fiska upp en manet med sina glasögon. Han promenerade sedan förbi med den upp på land. Kan jag rapportera att det tydligen går att ta i dem om man håller i själva klockan och undviker tentaklarna.

Bilder och mer fakta om lysmaneterna i förra inlägget. Kan lägga till att de på franska heter meduses (engelska mauve stinger, latin Pelagia noctiluca). Det verkar vara fler än jag som lider av manetfobi i Antibes just nu, det är ett av de vanligaste sökorden hit till Tomatsallad. Själv ska jag ta en långpromenad och kolla in manetstatus på Juan les Pins-sidan nästa gång jag ska simma.

Solskydd med manetskydd

Tillagt 2h senare: Fikakompis skrev på Facebook att Apolivia nu kommit ut med solskyddsfaktor med manetskydd.
Det ska få maneten att tro att man är en annan manet och inte brännas. Förutsatt att man kletat in alla kroppsdelar.

Någon som testat? Det kanske hjälper mot att bli bränd men det hjälper inte riktigt mot fobin att råka ta på en slemmig rosa sak med tentakler…

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)