Shoppingtur till Ventimiglia

Jag har varit till Italien och handlat grönsaker idag. Mat är billigare i Italien men man får handla rätt många kilo innan tågbiljetten (€19) lönar sig. Men tågresan är förvisso värd en egen resa, öster om Nice går tåget längs Medelhavet och det är bara blått hav, branta klippor och här och där en liten strand så långt ögat kan nå. Villefranche-sur-mer, Beaulieu, Eze, Cap d’Ail, Monaco, Roquebrune-Cap Martin, Carnolès, Menton… Hur vackert som helst och såklart helt hopplöst fånga genom ett skitigt och repigt tågfönster.

Jag valde aktivt att undvika fredag och den stora fredagsmarknaden. Mitt mål var snygga bilder från saluhallen samt en god kaffe eller två. För säkerhets skull så drack jag inget kaffe (eller åt någon frukost för den delen) innan jag åkte hem ifrån. Det borde jag kanske gjort. För det första så glömde jag kakobjektivet hemma. Kakobjektivet satt på kameran på morgonen men jag tog av det, för ”det använder jag ju mest på kvällarna”. (Doh! Kakobjektivet är alltså det som används för att ta fina foton av mat, speciellt mat i lite skumma ljusförhållanden typ marknader. I andra hand så funkar det hyfsat till frihandsbilder kvällstid).

Men det var inte slut där. På vägen till stationen fick jag för mig att fota bevattningen av blommor och missade att vattenspridare rör på sig (och ställer man sig på huk i deras radie så blir man blöt). När jag sedan kom lunkande till stationen så var det tre minuter till nästa tåg, jag blev superstressad och lyckades iofs handla en biljett men glömde stämpla den, vilket man måste gör för att den ska vara giltig (och fick sitta och vara nervös för konduktörer med ilskna schäfrar i släptåg i en timme). Hädanefter ska jag dricka kaffe innan jag åker någonstans!

Skevt och smalt i medeltida Ventimiglia

Att resa från Frankrike till Italien är som att resa bakåt i tiden, eller från ett rikt till ett fattigt land. Om husen i Frankrike generellt är hyfsat välunderhållna så ser de i Italien ut som de inte sett färg sedan landet enades.

Jag kunde ju inte bara åka till Italien för att handla mig en tomat eller två, jag vill ju passa på och titta lite också. Hittade en smal och lagom skev väg uppför den medeltida stadskärnan i Ventimiglia. Den ligger på andra sidan floden sett från nya staden där tågstation och saluhall ligger.

På vägen upp var det dags för dagens första språkförbistring. Jag antog att det är lika viktigt att säga Buongiorno till alla man möter i Italien som det är att säga Bonjour i Frankrike. Men min italienska tar slut precis därefter (medan jag iaf kan lite lite grann franska). En italienare blev mycket entusiastisk och eventuellt sa han att jag skulle ha en helt fantastisk dag jag med eftersom jag har en sådan söt näsa. Eller så var han lycklig över att ha vunnit på lotto. Alla tolkningar är välkomna. Han pekade på min näsa, babblade en massa och såg väldigt glad ut.

Jag hann precis upp, in i en kyrka/katedral och ut igen innan det var hög tid att gå ner och handla innan marknaden skulle stänga igen för dagen.

Parmesan, tomater och persikor säkra köp i Italien

Min shopping inleddes med att jag handlade en citron av en tant. Hon höll en lång föreläsning om dess förträfflighet som jag såklart missade helt. Inte heller förstod jag vad den kostade utan fick bara hålla fram en sedel. Kände mig så korkad och handikappad (min franska är inte mycket att skryta med men jag förstår i alla fall priserna).

Många frukter var förpackade i plastlådor, irriterande stora sådana tänkte jag. Men aprikoser är ju gott tänkte jag och högg tag i en. Den kostade inte alls €2.50. Kilopriset var €2.50 och det står en fritt att plocka så många eller få aprikoser man vill ha. Plastlådan ingick inte heller visade det sig när jag stod där med en papperspåse som bågnade av 1.5 kg aprikoser. Vad jag ska göra med allihop vet jag inte, kanske kan jag koka marmelad?

Tyvärr hann jag också handla ett helt tråg med cocktailtomater innan polletten trillade ner. Tomater har jag i och för sig rätt stor avsättning för, men jag hade hellre köpt tio olika sorter än massor av en sort.

Efter ungefär sju varv på marknaden så skulle jag vilja sammafatta det hela så här.

Tomater, parmesan och persikor är mycket billigare i Italien än i Frankrike.
De har fler sorters Squash, aubergine och svampar i Italien (såg t o m något jag tror var svart tryffel).
Meloner och körsbär är dyrare.
De säljer lite andra sorters sallader och mindre bladpersilja än de gör i Frankrike.

Fortsättning dagen efter: Jag orkade aldrig lägga in bilderna igår och publicera men så här i efterhand så är största felet på gårdagens shopping att jag inte handlade dubbelt så mycket av allting. Det går åt i rasande takt.

Uppdatering dagen efter dagen efter: Jag valde visst rätt dag. Idag är det tågstrejk i Italien.

chefstomaten