90 hästar och en statsminister invigde årets Rørosmartnan

I tisdags var det folkfest när Norges statsminister Jonas Gahr Støre invigde årets Rørosmartnan. Han hade sällskap av näverlur, lockrop, sång och dansare. I Norge värnar man kulturarvet. Även solen tittade fram och spred glans över evenemanget. Det var första gången en statsminister invigde marknaden. Nu var det inte han som lockade dit mig utan forböndernas traditionsenliga ankomst.

Kulturarv i kubik: fjording, lasskörare och bruksstaden Röros. Än så länge är det ”bara” Röros som är upptaget som världsarv men arbete pågår för att få upp lasskörning där också.

Forbönder, eller lasskörare som de heter i Norge, är gamla tiders långtradarchaffisar. Det var med häst och släde som alla förnödenheter fraktades hit när staden på fjället byggdes. Traditionen blir bara äldre ju fler fynd som smälter fram och samlas in av norska arkeologer. Den senaste dateringen jag hittat är nästan tvåtusen år.

Delar av tåget en dryg timme före invigningen.

Provade fotografera invigningen från ny plats i år

Nu fyllde jag fotoarkivet med hästbilder ordentligt förra året så i år valde jag en annan plats. Tänkte att jag skulle stå mitt i folkhavet istället för framme vid staketet. Avståndet, en björk och en lång man skapade vissa utmaningar. Undrar hur man gör för att få press-bricka och stå på innerplan?

De där fotograferna har bättre förutsättningar för snygga foton än vi i publikhavet.
Jag stod i en snödriva högt upp iklädd min splitter nya hatt. Den köpte jag av en hantverkare på martnan. .

Statsministern nämnde NATO

I sitt inledningsanförande så nämnde Jonas Gahr Støre att anledningen till att Röros Kopparverk startade för 380 år sedan var krig i Europa och Sverige. Svenskar har varit och bränt ner Röros (vilket är temat för föreställningen Elden). Han fortsatte med att svensken har vi hanterat nu när de är på väg in i Nato. Då blir det en för alla och alla för en. (Min kursivering).

Statsministern fortsatte sedan med att hylla alla frivilliga som är involverade i marknaden samt samarbete i olika former. Bra tal tyckte jag, grannar ska samarbeta, inte kriga. Och alla entusiaster som lägger ner hundratals timmar ideellt är värda allt beröm de kan få.  

Foton av de vackra hästarna

Det är mäktigt när alla ekipagen kör in på Malmplassen. De flesta är norska lasskörare. Efter själva invigningen samlas alla på en stor yta bakom Kopparverket. Efter någon timmes samvaro så delar de upp sig. Några lastar hästarna på släp eller lastbil, andra ställer in dem i stall.

Välkomna! Några har färdats i en vecka bakom hästar som de tränar året runt.
Spelmän är ett viktigt inslag i traditionen.

Föreningen Forbonden i Klövsjö

Ekipagen från föreningen Forbonden i Klövsjö är de som alltid åker in först på Malmplassen under invigningen. Det är för att det var de som återupptog traditionen med forbönder.

Greve Långböj leder sin häst mot stallet.
Jag tittade fascinerat på när Föreningen Forbonden i Klövsjö ledde in sina hästar i ett stall. Ingången såg pytteliten ut.

Vi tar väl några hästbilder till?

Olika föreningar håller till i olika gårdar där de säljer fika under marknaden.
I år gick jag runt lite mer på marknaden och kikade. Förutom hatten jag visade där uppe så köpte jag en getost. Det fanns en hel del krims-krams och så rätt mycket skinn. Ursprungligen var Röros en skinnmarknad. I bakgrunden på denna bild hänger ett myskoxskinn för 16 900 norska kronor.

Det var roligt att vara på plats igen, får se om jag åker dit nästa år också.

chefstomaten