Vykort från vackra Aix en Provence

Eleganta Aix med sina lummiga torg, porlande fontäner och myriader av uteserveringar var lika inbjudande denna vecka som jag mindes. Eller möjligen ännu finare för denna gång kom jag med tåg och slapp bekymret med att göra av en bil. Mitt förra besök i Aix involverade vända-stor-Volvo-på-liten-uteservering efter att vi följt en skylt mot ett parkeringsgarage, missat själva garaget och istället hamnat mitt i gamla Aix myller av smala gränder. Även i januari var det massor av fotgängare och blodtrycket steg innan vi trasslat oss därifrån.

Tåg är klart enklare att parkera. Dessutom kom jag med lokaltåget till den centrala tågstationen som ligger några meter från centrum, inte till stora TGV-stationen som ligger halvvägs till Marseilles flygplats (en underdrift, TGV-stationen ligger faktiskt närmare flygplatsen än centrala Aix). Att sedan tåget hem var 2,5 timmar försenat, saknade luftkonditionering och förvandlade min hjärna till en urlakad tvättsvamp är en helt annan historia.

Aix var huvudstad i Provence

Aix en Provence har ett förflutet som huvudstad i Provence. Kung René höll hov här, odlade vin, målade, skrev dikter och stödde konsten. En av de målare som fick beställningar var Nicolas Froment. På min agenda för Aix-besöket var att leta upp en nyrestaurerad triptyk som Froment målade på 1400-talet. Huvudpartiet på det tredelade altarskåpet föreställer Moses med den brinnande busken – med ett gästframträdande av Madonnan med Jesusbarnet sittande i busken. På sidopanelerna knäböjer Kung René på ena sidan och hans gemål drottningen på den andra. Jag hittade målningen precis där den skulle vara, i katedralen i övre delen av gamla stan och tycker att den var värd att leta upp.

Det var den andra avbildningen av René jag har såg i Aix. Den första var statyn i ena änden av Cours Mirabeu. På den står han med en klase muskatdruvor i ena handen. René lär ha varit den som införde dessa till Provence. En del vill även tillskriva René uppkomsten av calisson som skulle ha skapats till ett av hans bröllop. Calisson är en rombisk glaserad konfekt gjord på mandel och kanderade meloner. De är Aix signaturkonfekt och säljs överallt i snygga presentförpackningar. En av dem är märkt Roy René.

Research till Mitt Provence

Orsaken till veckans resa är arbetet med reseguiden Mitt Provence. Jag behövde fräscha upp mitt minne, testa matställen och utöka fotoarkivet. Det lustiga är att när jag kommer hem och bläddrar i mina bilder så är det nästan samma motiv som fastnat på minneskortet. Det är typiska företeelser i Aix, nämligen fontäner, Cours Mirabeau och marknaden. Det är därför jag plockat just dessa tre motiv till detta inlägg.

Mirabeau ingen toppenkille att vara gift med

Den platankantade paradgatan Cours Mirabeau är byggd där det tidigare var medeltida murar och jag gissar att den är döpt efter en välkänd fransk greve och revolutionspolitiker. Hans privatliv var milt sagt färgstarkt, för att inte säga kantat av skandaler. Enligt vad jag har läst så skaffade han sig en ung, vacker och rik hustru genom att helt fräckt parkera sin vagn en hel natt utanför hennes föräldrarhem, som låg på en parallellgata till dagens Cours Mirabeau. Varken brud eller svärfadern var glada över det nödvändiga bröllopet. Svärfadern gav igen genom att ge paret ett snålare underhåll än Mirabeau tänkt sig. Det stoppade inte Mirabeau från att spendera och han drog på sig sådana skulder att han hamnade i finkan. Bland annat var han kronans gäst på Château If utanför Marseille ett tag.

Varma källor lockade romarna

Det finns många fontäner i Aix vilket är passande då staden grundades av romarna som Aquae Sextiae vid varma källor. Den fontän som verkar fastna oftast för min del står på Place d’Albertas. Den är av betydligt nyare datum. 1912 närmare bestämt. Fontäner verkar ha övertagit förstaplatsen på mitt minneskort från marknader. Den som gillar marknader har sysselsättning i Aix. Det finns minst en marknad varje dag, med lite olika inriktning och placering. Den dagliga matmarknaden på Place Richelme är min favorit.


Det var tre bilder och några ord om Aix. Jag ska nu återgå till manuset som för närvarande mäter 128 000 tecken av varierande kvalitet.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)