Äng med fjärilar i norra Italien

Häromdagen blev jag inviterad på en endagsutflykt till Italien av en god vän som inte är så mycket för kartor, guideböcker och sånt utan föredrar att köra ”dit näsan pekar”. Jag visste faktiskt inte om att jag var så förtjust i kartor som jag är, förrän på den här resan. Nu skrattar några som vet att jag har en hel byrålåda med kartor bara från franska Rivieran, men det har inte slagit mig tidigare att denna samling på något sätt skulle särskilja mig från mängden. Å andra kanske majoriteten är precis som jag. Är du kartoman eller kör du på känn?

Hur som helst, vi började dagen med att fotografera skorstenar och dricka morgonkaffe i Imperia, därefter svängde vi norrut på väg S28.Det är ingen väg som figurerar i några tips jag har läst men det är ju inget fel med att åka på lite mindre kända vägar. Vi såg exempelvis en lång rad med vackert förfallna stationsbyggnader, en massa kyrkor varav flera låg mitt i vägkanten och en massa skog.

Direkt när man lämpar Imperia så vindlar vägen genom raviner där sidorna är täckta av olivlundar och där det hänger små byar, village perché, precis överallt. Precis den typ av landskap som min guidebok hade förutspått, trots att guideboken hade några år på nacken.

Jag minns inte exakt var någonstans ängen med alla fjärilarna var, men det var nära gränsen mellan Ligurien och Piemonte. Vi stannade till nedanför en klippa (överst) för att fotografera ruinen av en rund byggnad (ovan) men jag bytte snabbt fokus till fjärilarna. För jag har aldrig sett så många fjärilar på en och samma plats. De dansade, flög och virvlade runt överallt. Att fånga dem på bild var inte lätt, de är små och snabba i flykten. Jag fick koncentrera mig på att vänta ut när någon satte sig på en tistelblomma. Det fanns många andra blommor på ängen men tistlarna var bäst. Enskilda blommor med en bit emellan och så satt fjärilarna still åtminstone några sekunder.

Nu får jag hoppas att Fritz kan hoppa in och berätta vad det är för sorters fjärilar jag har fotat.

Alla foton är tagna med teleobjektivet och autofokus.

Den sista bilden är min favorit.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)