Årets porträttfoto i Rådaskogarna

Det har blivit en vårtradition att träffa Johans kamera i Rådaskogarna. Årets upplaga ägde rum något senare än vanligt så istället för nollgradig snålblåst blommade vitsipporna. En klar temperaturförbättring om du frågar mig vars uppgift är att stå still utan ytterplagg. Fler förbättringar är att Johan investerat i nya dyra blixtar i plural. Det gjorde att han kunde styra ljuset bättre. Jag i min tur hade precis varit hos duktiga Cecilia Wikström och fixat håret. Dessutom har jag sedan förra året lagt av en dubbelhaka vilket gjorde fotandet enklare när inte Johan hela tiden behövde påminna mig om att sträcka ut hakan för att undvika att dubbelhakan fastnade i bild.

Foto är en materialsport

Vi ska inte flytta ihop, inte ens ut på en långsemester utan detta är bagaget för en liten fotoutflykt. Vi borde rekryterat en bärare för matematiken tre ryggsäckar på två personer gick inte ihop. Mitt lilla bidrag till packningen var bland annat kamera, resestativ, väska med ombyten, massor av smink och kardemummabullar från Brogyllen. Det mesta i bild är Johans, det är blixtar, stativ, filter, objektiv, boxar och en hel del annat.

Nackdelen med att fota senare på året var att björken börjat blomma och en konstant rinnande näsa samt svullna rödkantade kliande ögon gör sig inte på bild. Därför hade jag preppat i en vecka med massor av mediciner och sminkade mig först på plats efter att jag lagt till ännu mer ögondroppar. Som synes sitter jag inte bland vitsippor utan på en klippa vid havet. Vi inledde dagen i ett naturreservat bredvid Ringhals. Tanken var att det skulle det vara mindre pollen där. Det var det, men i gengäld blåste håret åt alla håll.

Den här bakom kulisserna-bilden när jag försöker få ordning på sagda hår har Johan tagit medan den översta bilden är tagen med min kamera på ett stativ.

Den där skylten undrade vi en del över. Halkrisken börjar här? Slutar här? Det fanns också en hel del fiske-förbjudet skyltar. De övertrumfades numerärt av antalet fiskare. Som ni hör var vi där rätt tidigt på morgonen. Morgonljus har guld i mun och allt det där. Det spelade förvisso mindre roll när vi hade alla blixtarna och kunde fixa ljus lite som Johan ville. Efter några timmars trixande övergav vi havet och efter lunch på Lilla Spinneriet i Lindome var vi praktiskt taget tillbaka vid våra favorittrakter runt Rådasjön.

Bilden med mig bland vitsippor blev utvald som explore på Flickr. Jag sitter på en sten och allt eftersom solen flyttade på sig så kryper jag allt längre ner för att skuggas av den stora boxen som är huvudljuskällan. Ljuset på baksidan av håret kommer från en annan blixt.

Av de bilder som Johan visat mig hittills är det dock den nedre som är min favorit. Jag tycker också att den är mycket bättre än de vi tagit tidigare år. Vill du jämföra, se 2013 och 2015 utomhus respektive 2015 inomhus. Förutom bättre ljussättning än tidigare år finns det en detalj som gör bilderna bättre, jag är relativt allvarlig eller möjligen något litet leende. Jag gör mig uppenbarligen mycket bättre på bild så än med ett tillgjort flin.

chefstomaten