Fynd i rosévinshyllan

Har ni sett att Angelina Jolie och Brad Pitts rosevin har hittat till Sverige? Vinet Miraval i den speciella flaskan verkar ha haft rykande åtgång för det var bara tre flaskor kvar när jag gick förbi Systemet i Danderyds centrum.

Jag avstod köp. Däremot handlade jag en av rariteterna bredvid. Det är en flaska rosé från Château Henri Bonnaud i Palette. Med 179 kronor passerade den med råge min vanliga vinbudget men det är ju Kung Renés vin! (Och om du inte riktigt förstår signifikansen i detta så är kung René en av de där gubbarna i Provence historia som jag läser och skriver om i de där böckerna jag filar på).

rosevin-marvel-och-palette

Palette är ett yttepyttelitet vinområde i Provence. Appellationen är bara runt 40 hektar stor och tävlar därmed med Nice stadsappellation Bellet om vem som är minst. Jag har hittat lite olika uppgifter om vem som leder den tävlingen. Båda lider av sin närhet till varsin stad. Det är lätt hänt att vinrankor får ge vika för vägar och radhus. Palette ligger utanför den gamla huvudstaden Aix. Kung René lär ha ägt en vingård här. Han ska också vara den som först planterade Muscatdruvor, men sanningshalten i det sista vet jag inte. Det finns många legender i svang i Provence, vilket i och för sig är kul för det ger mig mycket material att väva in.

Hur som helst har jag ens sett en flaska vin från Palette tidigare, än mindre i Sverige. Däremot har jag sett Brangelinas vin lite varstans. Men deras vingård är med sina 600 hektar några gånger större än hela Palette.

Palette-flaskan ligger på kylning. Rosé ska drickas ungt och med den prislappen ska vinet inte förfaras. Jag hoppas att det ska ge mig inspiration till stordåd framför datorn. I och för sig började jag jobba på Mitt Provence strax efter 05 imorse så jag får nog anse att jag jobbar på så gott jag kan.

Edit: Efter att ha öppnat flaskan kan jag meddela att enda felet på vinet är priset, annars skulle jag göra som René och dricka det varje dag.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on maj 8th, 2020 at 04:18 e m