Besök i baskiska Eibar ger ledtrådar till mysteriet med baskiskan

Ongi Etorri är baskiska för välkommen. Det är också namnet på en bar där jag och min kollega Lena försökte äta middag vår första kväll i Eibar. Men just den kvällen var stället abonnerat och vi fick snopet vandra vidare. Vi trodde att vi var anmälda till en middag i samband med mötet som vi rest dit för att delta i, men var inte välkomna där heller.

Därför travade vi runt i spöregnet i jakt på en öppen restaurang. Det är inte det lättaste i Baskien om man är ute under svenska middagstider då köken ännu inte öppnat. Nu vet jag att lösningen är att strunta i middag och hålla sig till pintxos som är tapas på baskiska, men det hade vi inte fattat då.

Eibar by night. Ego rinner genom orten.

Baskiska är ett helt unikt språk

Baskiska är ett riktigt udda språk som inte är släkt med något annat levande språk. Närmaste släkting lär ha varit akvitanska som talades runt Biscayabukten på båda sidor av Pyrenéerna. Alternativt är akvitanska en föregångare till dagens baskiska. Oavsett vilket är akvitanskan utdöd sedan medeltiden.

Idag talas baskiska av runt en miljon människor och det är ett officiellt språk i spanska Baskien där alla skyltar är tvåspråkiga. Efter att ha stirrat på en del sådana kan jag rapportera att baskiskan verkar vara förtjust i bokstaven x. Det är också helt omöjligt att förstå. Spanska kan jag inte heller men den har i alla fall visst släktskap med franska. Åtminstone är delar av en meny begriplig.

Regnbågsbänkar har de också en hel del i Eibar.

Basker inte lika udda som språket

Forskare har länge debatterat om det är så att baskerna, förutom att de talar ett för-indoeuropeiskt språk, också har en för-indoeuropeisk genpool. Det vill säga är rena ättlingar till de ”ursprungliga” jägar-samlarfolk som rörde sig över hela Europa innan indoeuropeerna dök upp. Runt 2015 pensionerades den idén. Basker är ingen folkspillra av något äldre folk de heller. (Trenden att försöka peka ut ”ursprungliga” folk i Eurasien för att skaffa politiska eller ekonomiska fördelar får hänvisas till reklamfacket.)

Men basker är ändå udda. Deras DNA visar mindre påverkan från de romerska respektive ottomanska invasionerna än resten av befolkningen på den spanska halvön. Det vill säga från järnåldern och framåt har baskerna levt relativt isolerade i sina dalgångar. De har möjligen gift sig med någon ur grannbyn men inte utbytt gener över längre sträckor än så. Det hittade jag i en artikel från 2021 så det får räknas som nuläge i debatten. (Vilket inte är detsamma som facit, nya rön kan komma i framtiden).

Där nere ligger själva Eibar.

Kuperat och regnigt

Mysteriet att baskiska överlevt som eget språk blir snabbt mindre märkligt vid ett besök i Eibar. Landskapet är rejält kuperat och de beboeliga delarna känns fortfarande som isolerade öar. Bra förutsättningar för att kunna hålla sig för sig själva med andra ord.

Dessutom ligger det såpass nära Atlanten att det är rejält regnigt. Inget område som varken romarna eller muslimerna brydde sig om att etablera överhöghet.

Lena i fototagen.

Tekniker i Eibar

Jag var i Eibar häromveckan på möte i ortens stolthet, det stora teknikcentrer som ligger på en höjd. Tekniker är en jättekoloss som rymmer allehanda laboratorier som man kan tänkas behöva. Laser, kemi, meterologi med mera. Det finns också en bunker man kan hyra om man vill spränga grejer under kontrollerade former. Nuvarande byggnad är den tredje i ordningen. När företaget hade växt ur sin förra var de på väg att flytta men stadens borgmästare trollade då fram en markplätt för att de skulle kunna stanna kvar. Utsikten från denna kulle är fantastisk och man blir rejält sugen att vandra när man ser de gröna kullarna omkring.

Utsikt från biblioteket.

Eibar har fotbollslag och vapenmuseum

Ska man tro Wikipedia är Eibars främsta företräde ett fotbollslag som spelar i La Liga. Men där finns också ett vapenmuseum. Det beror på att Eibar har varit ett centrum för spansk vapentillverkning i form av pistoler och den typen av vapen. Astra, Star och Llama är några av tillverkarna som huserat i den regionen fick jag höra av en vän när jag postade en bild på FB.

Det finns också sisådär en taxi. Är man för många för att få plats i den kan man få vänta tills den hunnit fram och tillbaka.

Lantlig idyll runt Tekniker.

Lustig blandning av växter

Eibar ligger liksom i en gryta med gröna kullar omkring. Det bestående intrycket är regn och rulltrappor. Samt att det är gott om fina lekplatser. Växtligheten är en lustig blandning. De har en hel del palmer, mest Washingtona Robusta. På torgen står tuktade plataner medan en av huvudgatorna kantades av björkar.

I centrum var massor med juldekorationer uppsatta men de var inte tända ännu, vilket kändes synd för det var verkligen mörkt att traska runt där på kvällen. Vi fotade en gotisk kyrka både kväll och morgon.

Fler foton från Eibar

Eftersom själva centrum är inklämt i en dalgång är det gott om rulltrappor, hissar och trappor. I bakgrunden anas rådhuset.
Utsikten från mitt hotellrum på Unzaga Plaza hör till hotellets främsta företräden. Det slog klart kvaliteten på frukosten, doften av rengöringsmedlet och avsaknaden av ljudisolering mot korridoren.
Google maps hittade en restaurang till oss den där första kvällen. Med hjälp av Google translate och kroppsspråk lyckades vi så småningom beställa in både vin och mat. Detta var första och bästa rätten.

På vandring i språkens fotspår

Informationen om baskiskan kommer delvis från boken På vandring i språkens fotspår av Sverker Johansson. Det som är intressant är att författaren kombinerar DNA och språkforskning. Människor har oftast ett modersmål men kan ha arv från många olika håll. För det är sällan i historien som stora grupper människor har flyttat till ett nytt område med språk, religion och hela tjolavippen. Det är vanligare med blandning, mix och påverkan.

Trogna läsare känner kanske ingen att det är samma sak jag varit inne på ett antal gånger när det gäller norra Skandinaviens historia. Här fick jag återigen vatten på min kvarn. Kanske återkommer till detta ämne i ett senare inlägg. Men först hoppas jag dela lite foton från den största staden i baskien, nämligen Bilbao.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on januari 24th, 2024 at 08:54 e m