Ett år runt Antibes – den perfekta julklappen till alla

Julen närmar sig med stormsteg och julklappspaniken sprider sig här och var. Jag kan inte fixa allt men jag kan åtminstone hjälpa till med den sistnämnda. För wow vad läsare uppskattar Ett år runt Antibes. Jag kan därför med gott samvete rekommendera den boken som julklapp till (nästan) alla.

Så välskriven, och otroligt vackra motiv och massa kunskap. Kristina är påläst. 👍🤗

Framfört av person som gav bort en bok till sin mor.

Att just fotona får beröm om och om igen känns som ett erkännande. Jag och formgivare Anneli Pettersson la ner åtskilliga arbetsveckor bara på att välja ut foton till boken.

Jag har med stor behållning läst Kristina Svenssons bok ”Ett år i Antibes”. Jag är ofta i Antibes och vandrar gärna i dess omnejd så jag har en viss lokalkännedom. Denna bok öppnade mina ögon för helt nya och spännande vandringar. Kristina är en skicklig fotograf och boken är full med entusiasmerande bilder. Hon har samtidigt fotografens nyfikna ögon när hon skriver. Hon ser och kommenterar intressanta och roliga detaljer på ett så inspirerande sätt att man omedelbart vill sätta på sig vandringsskorna och ge sig ut. Jag kan varmt rekommendera denna bok oberoende av om man själv vandrar eller föredrar att njuta av områdena runt Antibes hemifrån fåtöljen.

Signaturen Holger på Bokus
Här överlämnar jag ett ex av Ett år runt Antibes till en läsare i den trevliga lobby-baren på Hotell Frantz i Stockholm. Kan rekommendera att slinka in där om du har vägarna förbi Slussen.

Växter, gastronomi och franska helger

Boken är först ut av det som från början var tänkt att bli en bok med projektnamnet Strövtåg runt Antibes. Men mina foton och research får inte plats i en bok. I denna del fokuserar jag på hur naturen ser ut på olika platser. Växtligheten har i sin tur påverkat matkulturen. Boken innehåller också en hel del franska seder och byfester.

Ett uppslag i boken Ett år runt Antibes i kapitlet om franska julseder.

Det ska bli två delar till är det tänkt! En om vilka orter som man upplever historiens vingslag allra bäst. Samt en som har samma upplägg som Strövtåg i Funäsfjällen. Längtar du efter dessa har jag skrivit en artikel om vad du som läser kan göra för att förverkliga dem. (Detta har blivit extra aktuellt idag när det återigen trillade in ett avslag på arbetsstipendium. Stipendierna motsvarar ett antal tusen sålda böcker eller ett par månaders arbetstid).

Ett år runt Antibes på julmarknader

Ett år runt Antibes går att beställa överallt där böcker säljs. Kartbutiken i Stockholm har böcker på lager. Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm har också beställt hem (men det dröjer lite innan de får in dem).

Dessutom går boken att köpa via Svenska Rivieraklubben. De sålde den på Svenska kyrkans julmarknad på Villa Ingeborg för ett par helger sedan. Första advent hade jag med den till Jul i Kvarnbyn där vi ställde ut Hundra nedslag i Mölndal. Det var tredje året vi var där och i år stod vi för första gången utomhus mitt i smeten.

Panikshopping för att klara julmarknad

Låt mig presentera hur man klär sig för att överleva julmarknad utomhus när Mölndalsvädret bjöd på julstämning. Dressed for success julmarknad edition helt enkelt.

Uppifrån och ner är jag klädd i dubbelt av allt. Dubbla mössor, dubbla underställ och sedan både ylletröja och en yllekofta. Jackan är nyinköpt och fylld med återvunnet dun. Jagade runt efter en jacka i två länder innan jag valde denna. Den är från Lundhags och rymligare än Fjällrävens modeller. När jag provade dem pekade armarna rakt ut och gick knapp att röra. Under dunkjolen har jag ett underställ som senast användes på Vasaloppet någon gång på 1990-talet då det också hade resår. Till sist ett par nyinköpta skor. Jag gick till Naturkompaniet och bad om ett par riktigt varma skor. Dessa visade sig vara halvvarma. Jag frös om fötterna men de är bättre än gympadojor i Mölndalsvintern för de tål slask bättre.

Behöver kanske lägga in en förklaring till jakten på varma kläder. Jag postar ju emellanåt foton där jag sitter utomhus och ser ut att må gott i allsköns ro. Jag har gott om varma kläder i fjällen. Men de bor just i fjällen och inte i Mölndal där mina lådor med underställ gapade märkligt tomma.

Denna jacka från Fjällräven har värmt mig i flera decennier nu. Min tanke var att köpa något liknande. Förutom att den befann sig på fel plats är den vid det här laget rejält lappad. Rätt mycket dun har rymt genom olika revor så jag tänkte att den skulle få en ersättare. Men medan denna är bylsig och mer varm än snygg, är de nya modellerna smalare skurna. De var också tyngre och allmänt svåra att röra sig i.

I glaset har jag vin chaud av fransk modell, vilket jag tycker är godare än glögg. Fotot är från höstlovet. Vintern kom tidigt till fjällen i år. På tal om fjällen har jag ett till julklappstips.

Julklapp till historieintresserade

Teveserien Historien om Sverige har tydligen blivit en tittarsuccé. Men den har också fått kritik för att programmet fokuserar för mycket på Mälardalen och glömmer bort halva landet. Känner du någon som borde lära sig mer om Härjedalens historia vill jag tipsa om Ett år i Härjedalsfjällen. Den boken har också fått fina omdömen.

Författaren skriver personligt om den fjällvärld som blivit hennes. Hon blandar fakta och kuriosa på ett sympatiskt vis när hon berättar om allt från natur och skidspår, till väder och pilgrimsleder. Hon lär oss vad ett orange ledkryss betyder och hon minns den allra godaste våfflan!

Bloggen Från bygden som drivs av Östersunds Bibliotek.
Bruksvallarnas rökeri rekommenderar böckerna till både nya besökare och rutinerade fjällrävar.

Glad andra advent!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)